Springen

In de mooie pistes van Outdoor Brabant wordt alle dagen gesprongen. Brabant en haar buurprovincies beschikken over zeer veel springtalenten en deze komen aan de start tijdens de verschillende rubrieken voor paarden in de breedtesport.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

logo_cbworld.jpg

 

Cashback World is onze partner voor het springen.

De springpiste beschikt over een aantal natuurlijke hindernissen. Dat maakt de springpiste uniek en geschikt voor een Derby parcours. De Grote Prijs van Breda, een Derby en twee jaar geleden ook de Pony Speed Derby zijn niet voor niets de smaakmakers van het springen.In 2016 waren er naast springrubrieken voor de breedtesport in alle klassen voor paarden op vrijdagavond een prachtige 1.40m rubriek, de Michel de Leeuw Memorial voor de klasse M en op zaterdagavond om 18.00 uur werd de grote Derby van Breda verreden.

De Derby van Breda

Z en ZZ-combinaties kunnen zich kwalificeren voor de Derby van Breda. Uit alle combinaties mogen er uiteindelijk maar 30 in de Derby van Breda starten. Zo’n Derbyparcours is met 1200 meter lengte en 21 hindernissen veel langer dan een normaal springparcours. Bovendien zijn de hindernissen met hun veelal natuurlijke uiterlijk en hun afwijkende bouw, zoals de wal en de Pullvermannsgrabe, van invloed op de moeilijkheidsgraad van de wedstrijd. Er zijn slechts enkele concoursen in Nederland die een Derby op het programma hebben.

Niet alleen voor de deelnemers is de Derby van Breda een bijzondere ervaring. Ook voor toeschouwers is deze wedstrijd zeer de moeite waard, alles is van heel dichtbij te volgen.

De winnaar van de Derby Breda wint de “In Memoriam Janus Sprangers Trofee”. Janus Sprangers (1926 – 2003) was een groot promotor van de ruitersport in al haar facetten. Janus Sprangers was erevoorzitter van de Kring Breda en drager van de zilveren NKB-onderscheiding met kroon. Hij was secretaris en voorzitter van Nederlands oudste landelijke rijvereniging, Wilhelmina Gilze (1898). Mensen die zich inspanden om de paardensport op een hoger plan te brengen, in welke discipline dan ook, konden op zijn onvoorwaardelijke steun rekenen. De Derby van Breda is een evenement dat hem na aan het hart lag. In 1992 werd hij benoemd tot erelid van de Derby. De “In Memoriam Janus Sprangers Trofee” wil zijn verbondenheid met de Derby en de Kring Breda levend houden.

Winnaars van de Derby van Breda & de In memoriam Janus Sprangers Trofee:

2017   Niet verreden
2016   Bianca Schoenmakers op Boss Hdh
2015   Koen Leemans op Dopharma's Uraniet
2014   Bianca Schoenmakers op Zorianda
2013   Rob Heyligers op Wotherspoon                                                                                                         
2012   Leon Hegge met Wando
2011   Anne-Martine van Liere met Whence
2010   Leon Kuipers met Markeers Victorie
2009   Rob Heijligers met Sri Tyson
2008   Bianca Schoenmakers met Rino Biene
2007   Niet verreden
2006   Rob Heijligers met Transporteur Orkaan
2005   Leon Kuypers met Vilarco
2004   Rogier Linssen met Olaf

IM Michel de Leeuw Trofee

In maart 2014 overleed Michel, hij mocht slechts 65 jaar worden. Michel was bijna 20 jaar als jurylid en later federatie vertegenwoordiger betrokken bij Outdoor Brabant. Het evenement is hem daarvoor zoveel dank verschuldigd dat is besloten om een wisselbeker naar Michel de Leeuw te vernoemen. Deze beker wordt verbonden aan de M-klasse springen. 

Michel de Leeuw heeft zijn hele leven met heel veel plezier hobbymatig met paarden gewerkt. Nadat de dochters gestopt waren met rijden is Michel zich gaan inzetten als official. Voor de Stichting Recreatieruiter was hij veel op pad als gecommitteerde, actief in diverse commissies en betrokken bij de opleiding van examinatoren van het ruiterbewijs. Bij de NPC begon hij met parcoursbouw, wat hij met veel passie deed. Na de fusie zette hij dit voort bij de KNHS. Daar werd hij ook jurylid springen, in de basis en later als Nationaal en kernjurylid, waardoor hij betrokken was bij het begeleiden van nieuwe juryleden.

Het eerste jaar dat Michel als jurylid springen in Breda was betrokken was bij de Derby Breda in 1995, op het terrein van Frans Uytendaal. In die jaren waren Rob Jansen, Henkjan Drabbe, Kris van Gelder en Marc Kasius de parcoursbouwers. Er werd samengewerkt met o.a. Jan vd Muisenberg, Johan Wilmink en Harry Braspenning. Het was een tijd van veel plezier, gezelligheid en mooie springsport. 

Michel bleef alle jaren jurylid, ook toen de Derby Breda omgedoopt werd tot Breda Hippique. In 2010 stapte Michel over van het jureren naar de taak van Federatievertegenwoodiger voor de KNHS. Dit was een functie die hem op het lijf geschreven was, en waarvoor hij door de KNHS zeer gewaardeerd werd. In het voorjaar van 2013 werd Michel ernstig ziek. Ondanks dat kwam hij bij de opbouw van Outdoor Brabant langs en tijdens het evenement kwam hij nog een dag naar het springen kijken. Daar waar hij kon gaf hij advies en voelde altijd een zeer sterke betrokkenheid bij ons evenement, waar hij zoveel jaren als official actief was geweest.

Winnaar van de IM Michel de Leeuw Trofee:
 

2017   Thomas Mertens op Blom's Lucky
2016   Bart Gommeren op Libanese B Z
2015   niet verreden ivm slechte weersomstandigheden
2014   Gerd-Jan Horsman op Discovery


Aanmelden voor onze nieuwsbrief