Historie

Al in 1983 werd in Breda (Teteringen) door de Stichting Vierspanrijden West Brabant een internationale vierspanwedstrijd georganiseerd voor paarden en pony's. Later werd ook in Breda maar op een ander moment in het jaar  en op een andere locatie de Military tijdens Breda Horse Event georganiseerd.

 

Daar kwam later nog een springevenement bij; de Derby van Breda. In 2000 besloten de drie hippische evenementen samen te gaan in één evenement, Breda Hippique. Als vierde hippische discipline werd de dressuur toegevoegd aan het programma. In 2011 is een meerjaren strategie voor het evenement ontwikkeld en is de naam veranderd in Outdoor Brabant.

Breda Hippique Kroonjuweel van Breda

De stad Breda verkoos Breda Hippique in 2005 tot Kroonjuweel, een evenement dat zich onderscheidt doordat het Breda nationaal en internationaal op de kaart zet, vernieuwend is en een bijzonder breed publiek weet aan te spreken. De internationale vierspan deelnemers verkozen Breda Hippique in 2009 tot een van de internationale top 5 outdoor evenementen. In 2010 bezocht de toenmalige Koningin Beatrix Outdoor Brabant met de prinsessen Amalia en Ariana.

Kampioenschappen

Tijdens het evenement zijn inmiddels vele nationale, Europese en Wereldkampioenschappen verreden. In 1995 werd voor het eerst een EK Vierspannen georganiseerd (ponymennen), dat gebeurde in 2011 nog een keer, maar dan voor de paarden. In 2010 en 2012 vond het WK aangepast sporten mennen tijdens Outdoor Brabant plaats, De nationale titelstrijd speelde zich in 2011 voor de eventingruiters af in Breda en in de afgelopen twee jaren voor de vierspanrijders en de ponymenners. In 2015 organiseerde Outdoor Brabant het FEI WK ponymennen waar Bram Chardon zijn wereldtitel prolongeerde en in 2016 stond het FEI WK Vierspan Paarden op de agenda waar Boyd Exell zijn derde individuele wereldtitel behaalde en het Nederlandse team met IJsbrand Chardon, Koos de Ronde en Theo Timmerman opnieuw goud won. 

Wisselbekers Outdoor Brabant

Behalve de internationale wedstrijden voor de Vierspannen en eventing kent ook de Grote Prijs van Breda inmiddels al een rijke historie die terug gaat tot begin jaren negentig. Sinds 2004 wordt in deze Derby over grotendeels natuurlijke hindernissen gestreden om de in Memoriam Janus Sprangers trofee. Andere wisselbekers  zijn sinds 1986 de Pahud de Mortanges trofee voor de meest succesvolle Nederlandse eventing ruiter, de In Memoriam Daan Modderman trofee voor de beste vierspan rijder  en de In Memoriam Heinrich Berning prijs voor de beste vierspan ponymenner. Voor de winnaar van het overall klassement bij de pony vierspannen is er bovendien de In Memoriam Pierre de Jonge Sr. trofee. Sinds 2014 is daar met de In Memoriam Michel de Leeuw trofee een wisselbeker voor springruiters in de M-klasse bijgekomen.

Word sponsor van Outdoor Brabant

Uw bedrijf profileren in een bijzondere en stijlvolle ambiance? Word dan sponsor van Outdoor Brabant!

Vrijwilligers gezocht…

Vrijwilligers gezocht…


Aanmelden voor onze nieuwsbrief