Tweede plaats voor Chardon in Wereldbeker vierspannen Genève

Tweede plaats voor Chardon in Wereldbeker vierspannen Genève
Genève (KNHS) – IJsbrand Chardon greep afgelopen weekend in de spannende FEI Wereldbekerwedstrijd voor vierspannen net naast de overwinning. De viervoudig Wereldkampioen was als laatste starter in de winning round razendsnel onderweg om zijn rivalen Boyd Exell en Tomas Eriksson voor te blijven, maar tikte in het parcours een bal van de kegels en werd tweede. Theo Timmerman en Koos de Ronde hadden beiden een stuurfout en eindigden op de respectievelijke vijfde en zesde plaats.

Met de drie Nederlandse topmenners, viervoudig Wereldbekerkampioen Boyd Exell uit Australië en de geduchte tegenstander Tomas Eriksson uit Zweden aan de start, ontaardde de wedstrijd in Genève in een kleine finale, zoals de menners het zelf omschreven. De wedstrijd in Genève heeft de grootste indoor piste ter wereld en de spectaculaire waterpartij en de heuvel geven een extra dimensie aan het parcours, dat dit jaar voor het eerst was ontworpen door Outdoor Brabant parcoursbouwer Johan Jacobs, tot volle tevredenheid van de acht deelnemers.

Chardon reed hetzelfde vierspan paarden waarmee hij twee weken geleden de Wereldbekerwedstrijd in Boedapest won. De viervoudig Wereldkampioen mocht als laatste de ring in en was flink onder druk gezet door Eriksson en Exell, die foutloze en snelle tijden hadden neergezet. De verschillen waren miniem, waardoor Chardon besloot alle risico te nemen: “Ik kwam hier om te winnen, dus ik ging er 100% voor. Ik had een super gevoel met mijn paarden, het was gewoon jammer van de fout, maar dat is het risico dat ik heb genomen. Ik ben blij met mijn tweede plaats, hiermee heb ik ook mijn ticket voor de Wereldbekerfinale in Bordeaux op zak.”

Voor Theo Timmerman en Koos de Ronde verliep de wedstrijd in Genève minder voorspoedig. Beiden hadden een kleine stuurfout bij het aanrijden op de waterhindernis, wat hen kostbare seconden en vijf strafseconden voor een afgeworpen balletje kostte. De gouden teamleden rijden elk vijf wedstrijden waarvan er één resultaat weggestreept wordt. Koos de Ronde staat met nog drie wedstrijden te gaan op de vijfde plaats. Theo Timmerman heeft nog twee wedstrijden voor de boeg en staat zevende.
Boyd Exell heeft zijn vijf wedstrijden in Genève volbracht en gaat aan de leiding in het klassement waarmee ook hij inmiddels een startbewijs voor de finale op zak heeft.

De volgende Wereldbekerwedstrijd vierspannen wordt gehouden in Londen Olympia, Groot Brittannië op vrijdag 20 december. Alle drie de Nederlandse vierspanrijders komen in Londen Olympia aan de start.

 

Uitslag Wereldbekerwedstrijd vierspannen Genève 15 december 2013:

  1. Boyd Exell (AUS) 279,07
  2. IJsbrand Chardon (NED) 283,37
  3. Tomas Eriksson (SWE) 283,93
  4. Jérôme Voutaz (SUI) 153,64
  5. Theo Timmerman (NED) 153,94
  6. Koos de Ronde (NED) 158,65
  7. Werner Ulrich (SUI) 159,92
  8. Thibault Coudry (FRA) 162,85

 

Stand na 6 van de 9 wedstrijden:

1         Boyd EXELL                                     AUS            32

2         IJsbrand CHARDON                          NED            22

3         Georg VON STEIN                           GER           19

4         Tomas ERIKSSON                           SWE           15

5         Koos DE RONDE                              NED            14

6         Daniel SCHNEIDERS                       GER           13

7         Theo TIMMERMAN                          NED            12

8         Jozsef DOBROVITZ jr.                      HUN            11

 -         Jozsef DOBROVITZ                          HUN            11

10       Michael BRAUCHLE                        GER           10


Aanmelden voor onze nieuwsbrief