Tweede plaats voor Chardon in Wereldbeker Hannover

Tweede plaats voor Chardon in Wereldbeker Hannover
HANNOVER (KNHS) – IJsbrand Chardon moest in de eerste Wereldbekerwedstrijd van het seizoen in Hannover wederom zijn meerdere erkennen in viervoudig Wereldbekerkampioen Boyd Exell uit Australië. Chardon eindigde met afstand op de tweede plaats. Koos de Ronde kwam dit weekend niet uit de verf en moest genoegen nemen met de vierde plaats.

Zowel Chardon als Exell en de Zweed Tomas Eriksson wisten zich in het tricky parcours van de Duitse parcoursbouwer Dr. Wolfgang Asendorf te plaatsen voor de winning round. Chardon en Eriksson hadden in de eerste omloop al vijf strafseconden laten noteren voor een afgeworpen balletje, waardoor Exell, die foutloos was gebleven, al op voorsprong stond. Eriksson moest als eerste van start en had niet meegekregen dat de winning round over een verkort parcours werd gereden, zodat hij niet het uiterste uit zijn ronde kon halen. Ondanks een afgeworpen balletje reed de Zweedse tweevoudig Wereldkampioen sterk en finishte uiteindelijk vier seconden achter Chardon. Het Lipizzanerspan van Chardon heeft een snel basistempo, maar is niet foutloos en dat is op dit niveau nodig om Exell te kunnen verslaan. Ook in de winning round bleef de viervoudig Wereldkampioen niet foutloos, waardoor de voorsprong van Exell werd vergroot naar 12 seconden. Exell reed vervolgens snel en foutloos rond en eiste zonder enige tegenspraak de eindoverwinning voor zich op.
"Ik ben blij dat het parcours iets is aangepast ten opzichte van de eerste avond, het was een stuk vloeiender" vertelt Chardon. "Ik had gehoopt dat ik in Hannover met een nieuw Lipizzanerpaard kon starten om te kijken of hij mijn span nog sneller kan maken, maar het paard bleek helaas twee dagen geleden geblesseerd. Ik reed met mijn gebruikelijke span. Het tempo is goed, nu moet ik alleen de balletjes nog laten liggen," concludeerde Chardon na afloop.

Het vierspan van Koos de Ronde kwam niet uit de verf dit weekend in Hannover: "Ik vond het geen fijn parcours en zeker voor de eerste wedstrijd van het seizoen was het naar mijn idee veel te pittig met veel kegels in een relatief kleine arena. Mijn paarden moeten nog iets vlotter worden, daar gaan we de komende weken aan werken," aldus De Ronde.

De volgende Wereldbekerwedstrijd vierspannen wordt gehouden in het Duitse Stuttgart op 16 en 17 november. Theo Timmerman (Putten) rijdt er zijn eerste Wereldbekerwedstrijd van dit seizoen en IJsbrand Chardon start er ook.

Stand na 1 van de 8 wedstrijden:
1. Boyd Exell (AUS) 10
2. IJsbrand Chardon (NED) 7
3. Tomas Eriksson (SWE) 5
4. Koos de Ronde (NED) 3
5. Georg von Stein (GER) 2


Aanmelden voor onze nieuwsbrief