Twee keer goud nog in zicht voor paramenners

Twee keer goud nog in zicht voor paramenners
BREDA (KNHS) – Ook na de marathon hebben de Nederlandse menners met een lichamelijke beperking nog altijd prima uitzichten op zowel het teamgoud als de overwinning in de individuele rangschikking. Jacques Poppen handhaafde zich als leider van het klassement, al voelt hij nu wel de hete adem van de Duitse titelverdediger Heiner Lehrter in zijn nek.

Op enige afstand volgt Jan Ranzijn  op plaats drie. De equipe van bondscoach Ad Aarts leverde een flink deel van de ruime voorsprong op de Duitsers in, maar is ook na twee van de drie onderdelen lijstaanvoerder.
“Het was een afmatpartij”, vond Jacques Poppen, in 2008 al eens gekroond tot wereldkampioen. “Het was overal kort wenden en erg technisch. Meestal geef je de paarden na een hindernis wat lucht, maar daar kregen we vandaag geen ruimte voor. Maar zo moet een WK ook zijn. Voor mij was het lastig dat ik nog maar zes maanden een combinatie vorm met PP. Daardoor kon ik minder fijn door het hout sturen dan ik had gehoopt. Het was niet de bedoeling dat Heiner zo dicht bij zou komen. Maar we staan nog steeds op twee fronten voor. Het wordt heel spannend, want Duitsers geven nooit op voor het fluitsignaal heeft geklonken ten teken dat de wedstrijd is afgelopen.”
Poppen gaat met vertrouwen de vaardigheidsproef tegemoet. “Van mij mag die zo moeilijk mogelijk worden. We hebben er veel op getraind. Een betere bondscoach als Ad Aarts hebben we nooit gehad, hij doet het fantastisch en is enorm betrokken bij wat we doen. Hij staat er ook 's morgens om half zeven als je gaat trainen, zonder dat je daarom vraagt. Dat voelt hij gewoon aan.”
Ook Jan Ranzijn, met zijn 67 lentes de nestor van de ploeg, doet nog volop mee om de medailles. “De hindernissen zelf liepen goed, maar ik was wel bang dat we net teveel tijd hadden laten liggen. Achteraf viel me dat mee. Er waren er meer die de pijp leeg hadden aan het eind. Het was jammer dat mijn paard (de achtjarige Friese ruin Nico van de Haffriehoeve) twee weken geleden weer last kreeg van een wervel, die hem aan het begin van het seizoen ook al parten speelde. Daardoor konden we zijn fitheid niet echt op peil houden en niet lekker doortrainen. Maar ik ben best trots op mijn Friesje, de enige die hier loopt.”
Adriaan Struyk stelde vast dat zijn vijftienjarige pony Marko de frisheid van eerder dit seizoen miste. “Achteraf was ik wat te vroeg in vorm en was het seizoen te lang voor Marko. Hij was op het eind gewoon moe. Jammer, want zo'n WK blijft iets bijzonders, ook als je er voor de vierde keer aan meedoet. Ik heb altijd nog last van zenuwen en heb nog steeds vlinders in mijn buik. Ik hoop dat we onze plek (eerste bij de teams en zesde individueel) zondag in de vaardigheid kunnen vasthouden.”
De Hellendoornaar, vanaf zijn geboorte geplaagd door dystrofie die hem alleen maar meer parten gaat spelen, denkt er nog niet aan te stoppen. “Ik ga net zo lang door tot ik echt niet meer kan. Ik kan nog lang genoeg achter de geraniums zitten.”
Albert Dussel, individueel deelnemer voor Nederland, begon uitermate voortvarend aan zijn marathon. Hij werd daarin uiteindelijk zesde en staat achtste in het klassement. 

Uitslag marathon
1) Heiner Lehnert (Dui) 71,67 punt
2) Jacques Poppen (Froombosch) 77,95
3) Hubert Markett (Dui) 77,97
6) Albert Dussel (Assen) 83,69
7) Jan Ranzijn (Warmenhuizen) 84,67
9) Adriaan Struyk (Hellendoorn) 88,27

Tussenstand na dressuur en marathon
1) Jacques Poppen 114,95 punt
2) Heiner Lehrter 116,67
3) Jan Ranzijn 123,07
6) Adriaan Struyk 134,87
8. Albert Dussel 137,09

Stand landenklassement
1) Nederland 238,02
2) Duitsland 244,64
3) Groot Brittannië 281,45


Aanmelden voor onze nieuwsbrief