Tim Lips levert topprestatie op EK Eventing

Tim Lips levert topprestatie op EK Eventing
MALMO (KNHS) - Met een zevende plaats in de individuele rangschikking van het Europees Kampioenschap eventing leverden Tim Lips en de schimmel Keyflow een geweldige prestatie. Lips begon aan het afsluitende springen als elfde, maar wist dankzij een foutloze rit van en dankzij fouten van anderen uiteindelijk als zevende te eindigen. Daarmee de kater van het Nederlandse kamp (het Nederlandse team eindigde als negende) verlichtend.

"Ik ben hier echt verschrikkelijk blij mee! Het springen is voor Keyflow niet het gemakkelijkste onderdeel van de wedstrijd. Daarom was het fijn een topcoach als Rob Ehrens hier te hebben. Die is een enorme steun, ook tijdens het parcourslopen en tijdens de warm up en ik ben ongelooflijk blij dat ik dit EK op deze wijze heb weten af te sluiten. In mijn ogen was het springparcours technisch best lastig en dat blijkt ook wel uit het feit dat er veel springfouten werden gemaakt. Met deze zevende plaats ben ik heel erg dik tevreden! Thuis heb ik nog even getwijfeld of ik voor dit EK een beroep zou doen op Concrex Oncarlos of op Keyflow, maar de wedstrijd hier heeft me geleerd dat ik door voor Keyflow te kiezen de juiste keuze heb gemaakt. Als ik mezelf in dit EK iets kwalijk neem dan is het dat ik gisteren in de cross acht seconden te lang werk heb gehad. Zonder die strafpunten had ik zelfs vierde kunnen worden. Voor mezelf had ik een klassering bij de eerste twintig voor mogelijk gehouden. Dat dit een zevende plek is geworden is schitterend en daar ben ik nogmaals gezegd dik tevreden mee", aldus Tim Lips, die eerlijk wilde toegeven dat het Nederlandse team niet dat had gebracht wat dat team had willen brengen. "Toch wil ik nu liever naar mijn eigen goede resultaat kijken en dan kan ik alleen maar constateren dat Keyflow met de wereldtop mee kan", aldus een breed lachende Lips, die ook al even naar de toekomst keek. "Ik denk dat we als Nederland in Keyflow een super betrouwbaar team paard hebben, waarmee ik nu rustig kan gaan doorwerken richting de wereldkampioenschappen volgend jaar. Als Elaine Pen en Vira in hun normale doen steken kunnen ook zij in Caen volgend jaar een bijdrage leveren aan de teamprestatie, net als Andrew Heffernan en Millthyme Corolla", concludeerde Lips.

De laatste dag van dit EK begon al slecht, omdat Vira, het toppaard van Elaine Pen niet voor de veterinaire keuring kon worden aangeboden. In de cross, die zaterdag werd gereden, verloor Vira linksvoor een hoefijzer. Daardoor raakte de hoefwand licht beschadigd. Elaine reed de cross wel uit, maar op zondagochtend besloot teamveterinair Emile Welling om aan de amazone het advies te geven haar paard niet aan te bieden voor de veterinaire keuring. "Als veterinair moet je altijd besluiten nemen waarin je het welzijn van het paard boven het individuele- of teambelang stelt. Een moeilijke beslissing, maar er was individueel voor Elaine niets meer te winnen en dat maakte het voor haar gemakkelijker mijn advies op te volgen", aldus Welling.

In het springen ging voor Nederland als eerste Jan van Beek met Rinus van start en zij liepen in het pittige parcours twee springfouten op. Daarna was het de beurt aan Millthyme Corolla van Andrew Heffernan (Cheshire Eng.). Ondanks de intensieve begeleiding van bondscoach Rob Ehrens op het voorterrein leek het er op dat Millthyme Corolla op het moment dat hij de wedstrijdring betrad vergeten was wat er van haar verwacht werd. Vier maal tilde de merrie de benen net niet hoog genoeg op. De fouten van Van Beek en Heffernan deden de stemming in het Nederlandse kamp nog verder dalen.

Terwijl het in Malmö begon te regenen en te waaien gingen Rob Ehrens en Tim Lips aan het werk. De schimmel, die nog wel eens een foutje wil maken, werd gemotiveerd om foutloos te springen en de inspanningen leverden resultaat op. Lips stond elfde, maar de op dat moment als vijfde in de tussenstand geklasseerde combinatie kon zich geen springfout permitteren, waardoor na de foutloze rit van Lips het Nederlandse kamp de balken wel uit de lepels van de andere finalisten wilde kijken. Dat lukte maar liefst vier maal en in één geval, bij de Zweed Ludwig Svennerstal, vielen er zelfs twee palen. Daardoor zakte de Zweed van het brons naar de tiende plaats in de eindstand en kon Lips het EK als zevende beëindigden.

Regerend Europees Kampioen Michael Jung uit Duitsland kon zich twee balken permitteren in de afsluitende wedstrijd en toen zij meteen op de eerste hindernis een fout maakten hield het publiek de adem in. Jung en Halunke maakten daarna echter geen fout meer en daarmee scoorde de Duitser de vierde titel - Wereld, Europees, Olympisch en nu opnieuw Europees Kampioen - op rij. Hij liet zijn landgenoot Ingrid Klimke met Escada achter zich, die dankzij fouten van Svennerstal en de Brit Willam Fox Pitt van de vierde plek voor het springen opklom naar het zilver. Fox Pitt, die op zilver stond, noteerde met Chilli Morning een springfout en zakte van zilver naar brons.

In de landenwedstrijd ging de zege naar Duitsland voor Frankrijk, terwijl de Fransen het brons opeisten. Nederland beëindigde landenwedstrijd als negende

 

Meer info zie: www.eventingmalomo.com

Uitslag EK Eventing:

1) Michael Jung (Dui) - Halunke FBW - 32.60

2) Ingrid Klimke (Dui) - FRH Escada JS - 39.40

3) William Fox-Pitt (Eng) - Chilli Morning - 40.60

7) Tim Lips (Breda) - Keyflow (Colonel Collins x Alicante) - 44.20

37) Andrew Heffernan (Cheshire Eng.) - Millthyme Corolla (Cappucino x Dallas VII) - 75.80

42) Jan van Beek (Rijsbergen) - Rinus (Frühlingshaft x Zeres) - 98.00

--) Elaine Pen (Voorschoten) - Vira (Jazz x Whinny Jackson) 

--) Althea Bleekman (Devon Eng.) - Ziomf (Guidam x Goodtimes)


Uitslag landenteams:

1) Duitsland - 116.20

2) Zweden - 134.00

3)Frankrijk - 151.60

9) Nederland - 1.120.00 = niet geplaatst

 


Aanmelden voor onze nieuwsbrief