Superzege voor Koos de Ronde in Wereldbeker vierspannen Mechelen

Superzege voor Koos de Ronde in Wereldbeker vierspannen Mechelen
Mechelen (KNHS) – Koos de Ronde heeft gisteravond na een magistrale rit voor de vijfde keer de Wereldbekerwedstrijd voor vierspannen in Mechelen gewonnen! De Zweed Fredrik Persson werd tweede, voor de Duitser Georg von Stein. Theo Timmerman eindigde op de vijfde plaats. Topfavoriet Boyd Exell tikte vier balletjes van de kegels en moest genoegen nemen met de zesde plaats.

De Ronde mocht als laatste van start in de Winning Round waarin de menners voor het eerst met een schone lei begonnen. De Ronde voelde de druk nadat Persson een foutloze rit had neergezet én twee seconden sneller was dan De Ronde in de eerste omloop. De gouden teammedaillewinnaar van de Wereldruiterspelen in Normandië besloot er vol voor te gaan en nam alle risico: “Ik voelde de druk en ik wist dat alles moest kloppen,” vertelt Koos de Ronde. “Het goede gevoel dat ik had in Boedapest was weer helemaal terug en ik kon rijden wat ik wilde, alles lukte.” Opgezweept door het enthousiaste publiek in de nagenoeg uitverkochte Nekkerhal reed De Ronde een foutloze rit en bleef Persson ruim vier seconden voor. Koos de Ronde startte in Mechelen met een wild card waardoor hij geen Wereldbekerpunten krijgt. In Leipzig in januari start hij wel voor Wereldbekerpunten.
Theo Timmerman was ondanks zijn vijfde plaats goed tevreden: “Als ik die twee balletjes er niet af had gereden, had ik bij de top drie gezeten,” vertelt de regerend Europees Kampioen. “Mijn linkervoorpaard Nivo liep hier pas voor de vijfde keer voorop en ook mijn rechtsachterpaard Dani heb ik pas sinds Londen ingezet. Ik voel dat het goed komt met dit span. Ik kon al met veel meer vertrouwen rijden en beter schakelen. Volgend jaar zijn ze er helemaal klaar voor!” Timmerman staat momenteel op de negende plaats in het tussenklassement en heeft nog één wedstrijd te gaan. Zijn kansen op een startplaats voor de finale zijn vrij klein.

Voor de Nederlandse internationale level 4 parcoursbouwer Jeroen Houterman, die tijdens Outdoor Brabant dit jaar voor het eerst op 4*-niveau bouwde, was Mechelen een Wereldbekerdebuut. De rijders waren goed te spreken over zijn parcours, dat uit diverse kegelpoorten, een brug en drie marathonhindernissen bestond. Er werden snelle tijden gereden door de rijders, wat voor het publiek veel spanning opleverde. Houterman was goed te spreken over zijn eerste officiële optreden als Wereldbekerparcoursbouwer: “Je blijft leren, er zijn natuurlijk altijd verbeterpuntjes, maar ik ben erg tevreden. Ik heb van de rijders ook goede feedback gekregen.”


Het nieuwe format dat de drie beste rijders van de eerste omloop in de winning round weer met een schone lei beginnen, sloeg eveneens goed aan. Deze formule, die dit jaar voor het eerst als optie in de reglementen was opgenomen, bood voor de drie menners gelijke kansen en de spanning bleef er tot op het laatste moment in.

Uitslag Wereldbekerwedstrijd vierspannen Mechelen 30 december 2014:

  1. Koos de Ronde (Zwartewaal) 115,65
  2. Fredrik Persson (SWE) 119,68
  3. Georg von Stein (GER) 138,05
  4. Christoph Sandmann (GER) 132,60
  5. Theo Timmerman (Putten) 136,16
  6. Boyd Exell (AUS) 136,89
  7. Glenn Geerts (BEL) 143,52

 

Stand na 6 van de 7 wedstrijden:

1         Boyd EXELL                                     AUS            30

2         Fredrik PERSSON                             SWE           24

           IJsbrand CHARDON                          NED            24

4         Christoph SANDMANN                      GER           17

5         Koos DE RONDE                              NED            15

6         Georg VON STEIN                           GER           13

           Jozsef DOBROVITZ                          HUN            13

8         Glenn GEERTS                                BEL            10

9         Theo TIMMERMAN                          NED            7

10       Werner ULRICH                                SUI             5

 

Voor de finale in Bordeaux op 7 en 8 februari 2015 komen de beste 6 menners van de stand na Leipzig op 18 januari 2015 in aanmerking.
De zevende Wereldbekerwedstrijd wordt gehouden in Leipzig, Duitsland op zondag 18 januari 2015. Zowel IJsbrand Chardon als Koos de Ronde en Theo Timmerman komen er aan de start voor Wereldbekerpunten.


Aanmelden voor onze nieuwsbrief