Schuiling prolongeert Nationale titel, Van Kekem wint tweespantitel

Schuiling prolongeert Nationale titel, Van Kekem wint tweespantitel

(KNHS) Beesd, 2 augustus 2015 - In de Mariënwaerdt in Beesd werd onder zeer wisselende weersomstandigheden het NK ponymennen gereden. Marissa Schuiling ging direct in het eerste onderdeel fier aan de leiding bij de enkelspan pony's en prolongeerde haar titel. De nationale titelstrijd bij de ponytweespannen lag helemaal open. Al vanaf het begin van het seizoen is er geen gedoodverfde favoriet. Niet alleen tot zijn eigen verrassing kwam Karel van Kekem gisteren in Beesd als overwinnaar uit de bus.

Het kampioenschap begon afgelopen donderdag met de dressuur, waarvoor een mooie piste op het hoofdterrein was neergelegd. Marissa Schuiling ging direct in het eerste onderdeel fier aan de leiding met een score van 37,97. ‘Ik ben heel blij met mijn dressuur.’ vertelt ze. Op de afgelopen wedstrijden was dat nog niet helemaal naar haar zin en nu liep haar NRPS-er Kyra een fijne proef.

Ook Tamara Pijl deed van zich spreken in de dressuur. Zij reed Qucido naar een score van 40,85 en sloeg vervolgens in de marathon op vrijdag toe. ‘Ik heb nu laten zien dat mijn pony ook goed is in de marathon.’ lacht ze. Pijl won de acht hindernissen tellende terreinproef. Schuiling werd daarin tweede en Arion Vissers reed Quinty naar het derde resultaat. Na twee onderdelen ging Schuiling aan de leiding gevolgd door Pijl en Vissers.

De vaardigheidsproef op zaterdag was ingewikkeld. Het parcours kende veel draai- en keerwerk en twee versmalde poorten. Tonnie Cazemier reed als eerste een foutloos rondje en ook Yvonne de Ruyter slaagde daar in. Arion Vissers beperkte de schade tot één afgeworpen balletje en verzekerde zichzelf van een podiumplek. Het verschil tussen Pijl en Schuiling bedroeg minder dan één balletje. Pijl ging voortvarend van start maar tikte in het begin van het parcours al twee ballen af en reed een bordje om waardoor ze uiteindelijk 14,84 strafpunten moest incasseren. Schuiling had daardoor een royale marge, maar sloot haar wedstrijd in stijl af met een zeer strak gereden foutloze vaardigheid. ‘Ze liep zo lekker in de vaardigheid.’ straalt de Nederlands kampioene ‘Ik ben blij met dit resultaat. Alle onderdelen in deze wedstrijd liepen goed en we hebben nergens een steekje laten vallen.’ Voor Schuiling gaat het vizier nu op Breda waar in september het wereldkampioenschap wordt gereden. ‘Kyra mag eerst een weekje rustig aan doen om te herstellen en daarna zal ik zorgen voor veel afwisseling in de training en ga ik verder werken aan de dressuur en mijn best doen om haar ontspannen te houden.’ 

Karel van Kekem wint tweespantitel pony’s

De nationale titelstrijd bij de ponytweespannen lag helemaal open. Al vanaf het begin van het seizoen is er geen gedoodverfde favoriet. Niet alleen tot zijn eigen verrassing kwam Karel van Kekem gisteren in Beesd als overwinnaar uit de bus. Hij kan nog maar nauwelijks geloven dat hij Nederlands kampioen 2015 is. ‘Ik ben nog steeds bang dat ik droom en dat ik straks wakker wordt.’ zegt hij.


Na ieder onderdeel van de wedstrijd om de titel in Beesd ging een andere rijder aan kop. In de dressuur was Yvonne Hovens de beste (41,92) maar Karel van Kekem scoorde het tweede resultaat (42,56) en hield goed aansluiting. ‘De dressuur was gewoon goed en ik heb een super dressuurscore gereden.’ weet hij. Tijdens de verkenning van de marathon op donderdag waren de hindernissen in Beesd spekglad en modderig. ‘Achteraf gezien heb ik te voorzichtig gereden’ vindt Van Kekem ‘Vanwege de gladheid heb ik langere lijnen gekozen.’ Toen vrijdag de zon doorbrak droogde de ondergrond in de hindernissen mooi op en bleef de gevreesde glijpartij gelukkig uit. Door marathonspecialisten Woutera van de Kamp en Dirk Neerincx werd op het scherpst van de snede gereden. Uiteindelijk won van de Kamp haar favoriete onderdeel.


De onderlinge verschillen in het klassement na twee onderdelen waren minimaal. Rodinde Rutjens stond aan de leiding op slechts 0,04 (!) punt afstand van Van Kekem. Dirk Neerincx en Ewoud Boom waren ook tot de top vier doorgedrongen waarin de onderlinge afstand minder dan een bal in de afsluitende vaardigheid bedroeg. De spanning om het kampioenschap liep daarmee op tot grote hoogte. Parcoursbouwer Bennie Steenblik had een lastige laatste opgave neergezet, waar menig rijder als een berg tegenop zag. Dat het geen onmogelijke opgave was bleek wel uit de foutloze ritten van Cas Hendriks, Woutera van de Kamp en Ewoud Boom. Voor titelverdediger Boom, die met een nieuwe, relatief onervaren pony in zijn span rijdt, leverde dat een fraaie zilveren medaille op. Karel van Kekem liet ook alle ballen liggen en incasseerde alleen 0,64 strafpunt voor tijd. ‘De vaardigheid was echt moeilijk, want je kon nergens naar voren rijden.’ aldus Van Kekem. Laatste starter Rodinde Rutjens kon zich alleen een minimale tijdfout permitteren, maar reed er vier ballen af en kreeg ook nog een tijdfout. Daarmee was de titel voor Van Kekem. ‘Ik wist dat het er in zat met deze pony’s. In Bregenz eerder dit seizoen had ik kunnen winnen, maar lukte het niet.’ Van Kekem rijdt dit seizoen met de Hackney Harley en de Welshpony Jordan. ‘Het zijn allround pony’s die nooit ophouden met lopen.’ verklaart hij het succes. ‘Ik ben verschrikkelijk blij!’

Uitslag NK pony’s enkelspan
1. Marissa Schuiling, Kyra, 132,83
2. Arion Vissers, Quinty, 148,05
3. Tamara Pijl, Qucido, 149,09
4. Yvonne de Ruyter, Cupido, 149,59
5. Tonnie Cazemier, Equile’s Jeroen, 153,36

Uitslag NK tweespan pony:
1. Karel van Kekem, 143,88
2. Ewoud Boom, 145,68
3. Dirk Neerincx, 148,35
4. Woutera van de Kamp, 150,97
5. Cas Hendriks, 152,19
6. Rodinde Rutjens, 156,20


Aanmelden voor onze nieuwsbrief