Olympische update eventing: dressuur

Olympische update eventing:  dressuur
LONDEN (KNHS) - Ook op de tweede dag van de dressuur, het eerste onderdeel van de Olympische eventingwedstrijd, in het Greenwich Park konden de twee Nederlandse combinaties geen imponerende dressuurproef neerzetten. Millthyme Corolla liep uiteindelijk met Andrew Heffernan van de drie Nederlandse combinaties de beste proef. Het uiterst sensibele paard Vira en Rabo Talent van het Jaar Elaine Pen kreeg pal voordat ze de wedstrijdring in moesten een donderbui te verwerken met enkele keiharde donderklappen, waardoor er bij het paard plotsklaps veel spanning ontstond, die tot uiting kwam middels fouten in de wedstrijd.

Na de dressuur neemt het Nederlandse team de twaalfde plaats in de tussenstand in. Andrew Heffernan is met Millthyme Corolla individueel de beste Nederlander op de 34ste plek, terwijl Tim Lips met Concrex Oncarlos de 39ste plaats inneemt. Elaine Pen, van wie met Vira op voorhand van de Nederlanders de beste prestatie in de dressuurring werd verwacht, staat nu op een voorlopige 43ste plek in de tussenstand.

"Door het onweer met harde donderslagen en felle weerlichtflitsen moesten we het ene moment binnen losrijden in een tent, het andere moment mochten we weer naar buiten. Voor Vira is dat op zich niet verkeerd, maar de donderende knallen en de lichtflitsen werkten helemaal niet goed uit. Vira is een nerveus paard en het jammer dat deze donderslagen net nu te horen waren pal voordat ik de wedstrijdring binnen moest rijden. Daarom ben ik niet ontevreden, want ik kan er niets aan doen en het had zelfs nog veel slechter kunnen gaan. Bij mij overheerst nu duidelijk een gevoel van blijheid boven het teleurgesteld zijn", vertelde Elaine Pen na afloop van haar proef. Daar voegde ze even later nog aan toe dat ze merkte aan Vira dat die de wedstrijdring eng had gevonden.

Bondscoach Martin Lips (Made) had daar wel een oplossing voor. "We hebben een paar keer in de dressuurring mogen oefenen, alleen dat was zonder publiek en dat is toch iets geheel anders dan wanneer er zoveel mensen op de tribunes zitten. We zouden dus eens moeten kunnen oefenen voor een voetbalwedstrijd als Feyenoord tegen Ajax. Dan raken de paarden gewend aan een enorme mensenmassa op de tribune", aldus Lips, die moedig voorwaarts blikt. "Het had na de dressuur beter gekund. Vandaag staat de cross country op het programma en vanavond weten we veel beter waar we aan toe zijn dan nu al conclusies verbinden aan het matige presteren in de dressuurbaan". Ook Elaine Pen dacht er zo over: "Jammer, maar ik lig er nu niet van wakker. Morgen in de cross moet het gebeuren. Ik heb me voorgenomen me strikt aan de opdrachten van Martin te houden en dan zullen we zien hoe ver we naar voren kunnen doorschuiven in het klassement", aldus Pen. 

Andrew Heffernan, die als tweede ruiter voor het Nederlandse eventingteam van start ging met Millthyme Corolla, was na zijn rit tevreden. "Het is voor mij met dit paard de beste score ooit in een wedstrijd op vier sterren niveau. Daarom ook ben ik van mening dat gelet op de prestatie die we hebben neergezet we iets meer punten hadden mogen krijgen. Dat neemt niet weg dat ik toch heel erg blij ben met ons resultaat", aldus Heffernan. In de dressuurproef leek ook Millthyme Corolla af en toe even last van spanning te hebben. Heffernan bevestigde dat: "Mijn merrie werd af en toe iets heet, maar voor mijn gevoel bleef ze heel goed te rijden en had ik steeds alle controle. Kijkend naar mijn dressuurrit eerder dit seizoen in Fontainebleau dan hebben we een enorme progressie geboekt. Geef me nog twaalf maanden met dit paard en ik laat Ingrid Klimke zien hoe zij een dressuurproef moet rijden", sprak Heffernan, met een brede lach op zijn gezicht. Vooral de uitgestrekte draf die Heffernan en Millthyme Corolla lieten zien werden erg sterk uitgevoerd.

Over de cross die vandaag op het programma staat is Heffernan zeer te spreken. "Het wordt interessant om de eerste ruiters door de cross te zien gaan. Dan weten we wat kan en wat niet kan. Binnen de tijd blijven zal moeilijk worden, maar ik heb het plan opgevat om mijn dressuurscore ook de eindscore te laten zijn. Dat houdt voor mij dus in niet alleen in de cross foutloos blijven, maar ook binnen de tijd en in het springen op dinsdag alle hindernissen in takt laten". De in Engeland woonachtige ruiter is enthousiast over wijze waarop hij in het team is opgenomen. "Het zou heel eenvoudig zijn voor mijn teammaten om me te negeren, maar dat gebeurt in het geheel niet. Ik ben lid van het team en ook de dressuurruiters beschouwen me als zodanig. Daardoor is het gevoel van trots wat ik had om als lid van dit team naar de Olympische Spelen te mogen alleen maar groter geworden".

In de strijd om de individuele medailles gaat heel verrassend de Japanner Yoshiaki Oiwa met de in Frankrijk gefokte merrie Noonday de Conde aan de leiding, voor de Italiaan Stefano Brecciaroli met de in België gefokte ruin Apollo van de Wendi Kurt Hoeve. De Nieuw-Zeelandse eventing legende Mark Todd - 56 jaar - won in 1984 en in 1988 de individuele gouden medaille in deze discipline en legde in 2000 beslag op individueel brons en staat nu op een voorlopige derde plek. In de strijd om de teammedailles gaat Duitsland aan de leiding, voor de Australiërs en staan de Britten voorlopig op brons.

De cross country begint vandaag om 12.30 uur Britse tijd. Als eerste ruiters voor Nederland start Tim Lips op plaats 37, dan Andrew Heffernan als nr. 53 en tenslotte Elaine Pen op plaats 69.

 Meer info zie: www.london2012.com

 Uitslag eventing, onderdeel dressuur (tevens tussenstand):

1) Yoshiaki Oiwa (Jap) - Noonday de Conde - 38.10

2) Stefano Brecciaroli (Ita) - Apollo WD Wendi Kurt Hoeve - 38.50

3) Mark Todd (Nw.Z) - Campino - 39.10

34) Andrew Heffernan (Cheschire UK) - Millthyme Corolla (Millthyme Cappucino x Dallas) - 50.60

39) Tim Lips (Made) - Concrex Oncarlos (Faram x Oldenburg) - 51.70

43) Elaine Pen (Voorschoten) - Vira (Jazz x Whinny Jackson) - 52.20

 

Tussenstand teams:

 1) Duitsland - 119.10

2) Australië - 122.10

3) Groot-Brittannië - 127.00

12) Nederland - 154.50

 

Programma/tijdschema (Britse tijden):

zondag 29 juli 10.00 - 16.45 uur - eventing, dressuur

maadag 30 juli 12.30 - 17.40 uur - eventing, cross country

- 37e - 14.54 uur - Tim Lips

- 53e - 15.58 uur - Andrew Heffernan

- 69e - 17.02 uur - Elaine Pen

dinsdag 31 juli  - eventing, springen

10.30 - 13.10 uur - eventing,  springen manche A

14.30 - 15.35 uur - eventing, springen manche B


Aanmelden voor onze nieuwsbrief