Nederlandse ponymenners maken zich op voor het WK ponymennen

Nederlandse ponymenners maken zich op voor het WK ponymennen

ERMELO (KNHS) – Van woensdag 2 tot en met zondag 6 september staan de terreinen van landgoed de Prinsenhoeve in Breda geheel in het teken van het Wereldkampioenschap mennen voor enkel-, twee-en vierspan pony’s. Er komen maar liefst 15 Nederlandse ponymenners aan de start tijdens Outdoor Brabant, waaronder titelverdediger Ewoud Boom  bij de tweespan pony’s en Bram Chardon bij de vierspan pony’s. Het Nederlandse team is bovendien titelverdediger in de landenwedstrijd.

Het is voor het eerst in de geschiedenis van de ponymensport dat er een Wereldkampioenschap wordt georganiseerd in Nederland. Dat Breda hierbij voorop loopt, is niet geheel vreemd. In 1995 vond in Breda het eerste Europese Kampioenschap plaats, toen nog voor alleen de vierspan pony’s. In 2003 introduceerde de internationale hippische sportfederatie FEI het eerste gecombineerde Wereldkampioenschap voor de drie pony-mendisciplines en Breda organiseert komende week de zevende editie van dit unieke WK.

Het Nederlandse team won vijf maal zilver achter Duitsland en werd in 2013 voor het eerst Wereldkampioen met het landenteam. De Nederlandse ponymenners wonnen de afgelopen jaren een groot aantal medailles met als hoogtepunten individueel goud voor vierspanrijder Jan de Boer in 2007 en voor Bram Chardon in 2011 en 2013, Melanie Becker werd in 2009 Wereldkampioene bij de enkelspannen en Ewoud Boom werd in 2013 gekroond tot Wereldkampioen tweespan pony’s.

In totaal komen er 88 deelnemers uit 16 landen aan de start. Negen teams nemen het tegen elkaar op in de landenwedstrijd. Een team bestaat uit 2-3 enkelspannen, 2-3 tweespannen en 1-2 vierspannen. De teamscore wordt bepaald op basis van de beste resultaten van 2 enkelspannen, 2 tweespannen en 1 vierspan per onderdeel (dressuur, marathon en vaardigheid).

Naast het WK komt ook een twintigtal vierspan paarden aan de start in de landenwedstrijd, waaraan 6 teams deelnemen.


Aanmelden voor onze nieuwsbrief