Nederlands ponyteam en Bram Chardon op goudkoers

Nederlands ponyteam en Bram Chardon op goudkoers

De Nederlandse ponymenners hebben vandaag meer dan uitstekend gepresteerd in de zware marathon van het FEI Wereldkampioenschap ponymennen. De Oranjemenners leverden in elke rubriek een winnaar af. Marissa Schuiling won dit onderdeel bij de enkelspannen, Dirk Neerincx  was de sterkste bij de tweespannen en Bram Chardon won met overmacht bij de vierspannen. Door deze sterke prestaties is het Nederlandse landenteam naar de eerste plaats gestegen en stevent Bram Chardon af op zijn derde wereldtitel.

De marathon begon en eindigde in de regen, op het einde van de middag was het droog, maar de bodem in de hindernissen was inmiddels al aan gort gereden.

Enkelspannen

Marissa Schuiling moest na haar tegenvallende dressuurprestatie vroeg van start en profiteerde hier gretig van. De 19-jarige student verpleegkundige stuurde haar NRPS-merrie Kyra strak en nagenoeg foutloos door de acht hindernissen, ontworpen door Jeroen Houterman: “Ik had alleen in de eerste hindernis even een hapering, maar dit kon ik snel en goed oplossen,” vertelt een blije Schuiling. “Ik kon rijden wat ik wilde, het liep super!”
In het tussenklassement is de regerend Nederlands Kampioene opgeklommen naar de zesde plaats. Arion Vissers eindigde op een mooie 11e plaats in de marathon en is de top tien binnen gedrongen. Tamara Pijl eindigde nipt achter Vissers in de marathon en staat op de vierde plaats in het algemeen klassement op slechts zes strafpunten verschil met leider Fabian Gänshirt uit Duitsland. Dressuurwinnaar Martin Hölle uit Hongarije moest veel toegeven in de marathon en is gezakt naar de tweede plaats. De Duitse Katja Helpertz staat met slechts 1,72 strafpunten verschil op Pijl op brons, zodat de medaillekansen voor Pijl zeker nog niet verkeken zijn.
Individueel deelneemster Yvonne de Ruyter bezet na twee onderdelen de 17e plaats. Tonnie Cazemier werd gediskwalificeerd wegens overmatig zweepgebruik.

Tweespannen
Dirk Neerincx reed vandaag een uitgekiende marathon in de modder, waar het publiek ondanks de stromende regen in groten getale aanwezig was om de ponymenners aan te moedigen. Neerincx zette in drie hindernissen de snelste tijden neer en liet in de overige hindernissen ook toptijden noteren: “Ik had het zo uitgerekend, dat ik tussen de hindernissen door twee keer kon stappen om mijn pony’s hun energie te laten behouden. Hierdoor liepen ze super en kon ik alle wendingen maken die ik had gepland. Ik wist wel dat we het konden, maar het moest uiteraard nog wel gebeuren! In de modder rijden is niet mijn specialiteit, maar ze bleven tot de laatste hindernis gaan.” Neerincx won eerder dit seizoen de marathon van de internationale wedstrijd in Saumur en werd tweede op dit onderdeel in Minden en het NK in Beesd. Neerincx is hiermee Rodinde Rutjens net voorbijgestreefd in het tussenklassement, waarin hij vijfde staat. Rutjens werd 11e in de marathon en staat op miniem verschil van Neerincx zesde. Woutera van de Kamp  is dankzij haar sterke marathon (4e) opgeklommen naar de achtste plaats. Titelverdediger Ewoud Boom moest inleveren in de marathon en staat nu 11e. Nederlands kampioen Karel van Kekem behoudt dankzij zijn achtste plaats in de marathon de 14e plek in het tussenklassement.

Vierspannen

Met Aken nog vers in het geheugen, waar vader IJsbrand in de marathon te veel liet liggen, besloot Bram Chardon in de rust alsnog vol in de aanval te gaan: “Ik zag Steffen Brauchle de eerste hindernis binnenvliegen en hij ging wel zo hard en kort dat ik ter plekke besloot er maar gelijk vol voor te gaan,” vertelt een enthousiaste Bram. “Ik wilde het niet laten afhangen van de vaardigheid en nu sta ik tien punten voor, dus dat is gewoon super.” Chardon had geen enkele hapering, alleen een balletje in hindernis vijf, maar dit bracht zijn voorsprong niet in gevaar. “Het was echt een hele zware marathon, maar mijn pony’s hebben het  super gedaan, gewoon absurd hoe goed.”

Individueel deelnemer Joey van der Ham zette met zijn vierde plaats het tweede beste Oranje resultaat neer in de marathon en is opgeklommen naar de 8e plaats in het klassement. Jan de Boer staat momenteel net naast het podium, maar de verschillen met de op zilver staande Brauchle en de Belg Nathan Nijs zijn minimaal, zodat er morgen in de afsluitende vaardigheid nog van alles kan gebeuren. Jannes Kinds en Aart van de Kamp jr. eindigden respectievelijk op de 10e en 11e plaats in de marathon.

Bondscoach Ad Aarts was heel tevreden over de prestaties van de Nederlandse menners: “Ik ben heel blij dat een aantal jonge menners zoals Marissa en Rodinde vandaag uitstekend gepresteerd hebben. De marathon was een ware uithoudingsproef, met name de laatste hindernis was erg zwaar, het is een echt WK hier in Breda. We gaan nu met het landenteam aan de leiding, morgen in de vaardigheid gaan we het afmaken!”

Kijk hier voor de uitslagen


Aanmelden voor onze nieuwsbrief