Koos de Ronde wint met glans in Stuttgart

Koos de Ronde wint met glans in Stuttgart
STUTTGART (KNHS) – Koos de Ronde heeft vanmiddag met glans de FEI Wereldbekerwedstrijd voor vierspannen in Stuttgart op zijn naam geschreven. De Ronde was uitstekend in vorm en bleef drievoudig Wereldbekerkampioen Boyd Exell uit Australië en zijn landgenoot IJsbrand Chardon voor. Theo Timmerman eindigde op de zesde plaats.

Koos de Ronde besloot vlak voor de wedstrijd om zijn vaste achterpaard Mister niet in te zetten om het dier, dat net hersteld is van een blessure, te sparen. De 14-jarige Tuck, ook een bonte ruin uit het vierspan van Koos' vader Piet, nam de linkerachterpositie in: "Ik had al een aantal keren getraind met Tuck en dat liep prima," vertelt De Ronde. "Ik besloot hem op de eerste wedstrijddag in te zetten om te kijken hoe het ging. Hij liep echt fantastisch, ik had er geen omkijken naar!" De Ronde reed zijn indoorspan geraffineerd en vlekkeloos door het mooie, maar niet eenvoudige parcours in de Schleyer Halle, aangemoedigd door het enthousiaste publiek.

De Ronde moest als eerste van start in de winning round nadat zowel Exell als Chardon snelle, foutloze ritten hadden neergezet. Koos de Ronde hield ook in de winning round over het verkorte parcours het hoofd koel en de lei schoon en voerde hiermee de druk op Exell op. De regerend wereldkampioen tikte er vervolgens een balletje af waardoor De Ronde aan de leiding bleef. Alle ogen waren vervolgens gericht op Hannover-winnaar IJsbrand Chardon. De viervoudig Wereldkampioen had vier seconden voorsprong op De Ronde na de eerste manche en ging snel van start in de winning round. Chardon reed echter in de tweede hindernis tweemaal een doorgang en verloor hiermee dusdanig veel tijd, dat hij achter Exell op de derde plaats eindigde: “Ik had ingezet op de tijd van Koos en was van plan snel, maar normaal te rijden. In de hindernis ging het mis, de paarden bleven in de bocht lopen in plaats van rechtdoor te gaan waardoor ik een volte te veel reed.”

Koos de Ronde was zeer verguld met zijn overwinning in Stuttgart: “Ik ben er van overtuigd, dat dit span geen gelukstreffer is. Met deze vier kan ik meedoen aan de top. Tuck moet conditioneel nog iets sterker worden, dan kan ik nog meer snelheid maken.” Na twee keer de tweede plaats te hebben behaald in Stuttgart, was het dit jaar eindelijk scheepsrecht voor De Ronde, die er trots op is dat zijn naam nu wordt toegevoegd aan de lange lijst van German Masters in Stuttgart.

Theo Timmerman reed zijn eerste Wereldbekerwedstrijd van dit seizoen in Stuttgart en moest een extra volte rijden nadat hij een kegelpoort voorbij was gereden: “De paarden liepen vandaag super, ik had zelf een kleine concentratiefout,” vertelt het gouden WK-en EK-teamlid.

Chardon en De Ronde gaan nu ex-aequo aan de leiding in de Wereldbekerstand. Exell kon in Stuttgart geen punten verdienen omdat hij met de wild card reed.
Zoltan Lazar werd vierde, voor Georg von Stein, Theo Timmerman en tweede wild card deelnemer Michael Brauchle.

Stand na 2 van de 7 wedstrijden:
1 IJsbrand CHARDON NED 17
1 Koos DE RONDE NED 17
3 Tomas ERIKSSON SWE 5
3 Zoltan Lázár HUN 5
5 Jozsef DOBROVITZ HUN 3
5 Georg VON STEIN GER 3
7 Rainer DUEN GER 2
7 Theo TIMMERMAN NED 2
 
De volgende Wereldbekerwedstrijd vierspannen wordt gehouden in het Zweedse Stockholm op 26 en 27 november. IJsbrand Chardon komt er aan de start.


Aanmelden voor onze nieuwsbrief