Eventingteam wint uniek BRONS op WK

Eventingteam wint uniek BRONS op WK
Het Nederlandse eventingteam heeft tijdens de Alltech FEI World Equestrian Games in Frankrijk een unieke prestatie geleverd door brons te winnen. Nooit eerder won Nederlands in deze Olympische discipline een medaille op een WK. Nu was brons de beloning voor keihard werken en teamspirit van Elaine Pen, Merel Blom, Tim Lips, Andrew Hefferman en bondscoach Martin Lips.

Bondscoach Martin Lips is sinds zijn aanstelling in 2005 met tomeloze energie aan het werk geweest om de Nederlandse eventingsport op de kaart te krijgen. Deze medaille is dan ook een zeer welverdiende beloning voor de coach die altijd heeft verkondigd dat we het in Nederland als team moeten doen. Lips vertelt: “We kwamen hier om een top zes plaats te realiseren, deze medaille is helemaal geweldig. Vooraf had ik dit echt niet verwacht, ik moet eerlijk zeggen dat het gisteravond wel een beetje begon te kriebelen. Ik wist hoe onze paarden kunnen springen en de achterstand op brons was te overbruggen. Ik heb dan ook tegen Andrew Heffernan gezegd dat zijn paard mee moest voor het geval we een medaille zouden winnen.” 

“We hebben een goed programma gedraaid met vooraf een top trainingskamp. Je doet het uiteindelijk met een heel team aan begeleiders en we hebben super hulp gehad van bondscoaches Rob Ehrens en Wim Ernes. Dit succes is absoluut te danken aan de teamspirit.”

Met het winnen van brons heeft het eventingteam na het dressuur en para dressuurteam als derde voldaan aan de kwalificatie eis van sportkoepel NOC*NSF voor de Olympische/ Paralympische Spelen van Rio de Janeiro 2016.

Uiteraard ook enorme vreugde bij de ruiters. Elaine Pen werd met haar geweldige Vira de beste Nederlandse combinatie op plaats 13. De amazone had pas laat door dat het brons binnen was. Dat werd haar verteld door de pers die ze na haar rit te woord stond. Waarop de tranen vloeiden bij de altijd zo koele Elaine. “Ik had een medaille nooit voor mogelijk gehouden! Op het voorterrein bij het springen was Vira al superscherp. Ik ging samen met het team voor de kwalificatie eis, dus een plek bij de beste zes. Dit brons is echt fantastisch!”

Tim Lips was gisteren met Keyflow N.O.P. in de cross de laatste starter voor Nederland en voelde toen al de enorme druk dat hij het voor het team af moest maken, een opdracht die hij super volbracht. Nu was hij weer de laatste teamruiter en de druk was zeker niet minder. Tim kon zich twee fouten permitteren, maar dat wist hij niet op het moment dat hij de ring in reed. Tim: “Ik dacht aan het begin van mijn rit echt dat ik nul moest rijden. Keyflow heeft altijd wel iets moeite met het springen. Na die eerste balk dacht ik, rustig blijven, gewoon mijn parcours afmaken.” 

Merel Blom was enorm blij met de hulp van spring bondscoach Rob Ehrens die de eventers ook in de training regelmatig helpt en nu op het WK aanwezig was om de ruiters te begeleiden. Merel: “Ik had vooraf samen met Rob Ehrens een plan getrokken, en daar heb ik me aan gehouden. Ik ben ook heel trots op Andrew. Door als eerste van ons team te starten in de cross heeft hij ons veel waardevolle informatie kunnen geven.”

Andrew Heffernan deelt als vierde man in het team ook zeker mee in de prestatie. Hij reed gisteren de cross met zijn jonge getalenteerde Bollybawn Ace niet uit, maar zijn informatie en tips over het traject waren van enorme waarde voor het team. Van zijn team genoten en de bondscoach dan ook niets dan lof voor de in Engeland wonende Heffernan. “We kwamen hier met één doel en hebben heel wat meer gedaan. Het is een fantastische ervaring”, vertelt de teamcaptain.

Technisch Directeur van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) Maarten van der Heijden is ontzettend blij met het feit dat het Nederlandse eventingteam zo goed gepresteerd heeft. “Eventing is door het NOC*NSF twee jaar geleden benoemd tot potentialsport. Dat betekent dat je binnen vier jaar, dus in Rio, wordt geacht in of dichtbij de medailles te zitten. De KNHS heeft dan ook beleid ontwikkeld om de eventing naar een hoger plan te brengen. Je kunt nu al zien dat we in een keer van potentialsport naar medaillesport kunnen gaan. Ik ben ongelooflijk trots op deze sporters.”

Met de prestatie op dit WK heeft het Nederlandse eventingteam ook aan de kwalificatie eis van NOC*NSF voldaan voor deelname aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro 2016. De eventers zijn daarmee na de dressuurruiters de tweede sport in Nederland die dit realiseert! De formele voordracht voor kwalificatie zal binnenkort door de KNHS bij NOC*NSF ingediend worden".

Maurits Hendriks, de technisch directeur van NOC*NCF twitterde kort na het winnen van de historisch medaille:

Maurits Hendriks‏@FortAltCit·1 uur: "4 jaar geleden begonnen samen met Maarten vd Heijden en Martin Lips aan opzetten eventing equipe Vandaag brons + qualif. Rio #chapeau #knhs"

 

Uitslag WK eventinting teams:

Goud) Duitsland - 177.9

Zilver) Groot-Brittannië - 198.8

Brons) Nederland - 246.8

 

Uitslag WK eventing individueel:

Goud) Sandra Auffarth (Dui) - Opgun Louvo - 52.00

Zilver) Michael Jung (Dui) - Fischerrocana FST - 52.30

Brons) William Fox-Pitt (Eng) - Chilli Morning - 55.30

13) Elaine Pen (Voorschoten) - Vira - 72.30

18) Tim Lips (Made) - Keyflow N.O.P. - 79.90

26) Merel Blom (Aalten) - Rumour Has It - 94.60

 


Aanmelden voor onze nieuwsbrief