Eventingkansen voor Londen toegenomen

Eventingkansen voor Londen toegenomen
MONTELLIBRETTI (KNHS) - Merel Blom heeft met Rumour Has It in het Italiaanse Montelibretti de Nederlandse eventingsport een voortreffelijke dienst bewezen door in een zware drie sterren wedstrijd als vierde te eindigen. Nederland heeft nu dankzij deze prestatie drie eventing combinaties bij de eerste vijftien op de geschoonde FEI ranking. Daarmee heeft Oranje alle kans om met drie combinaties, dus een team, naar de Olympische Spelen in Londen te gaan.

Na de dressuur had de Merel Blom al een voortreffelijk resultaat neergezet door de zesde plaats in te nemen. In de cross bleef ze op een paar tijdfouten na foutloos, waardoor ze na de dressuur en de cross negende stond. In de afsluitende zware springproef werd geen fout gemaakt, waardoor Merel opklom naar de vierde de plek in de eindstand.

Bondscoach Martin Lips was zeer in zijn nopjes met dit resultaat. "Dankzij deze prestatie hebben we, als ik mijn rekenwerk goed heb gedaan, nu drie Nederlanders bij de eerste vijftien op de geschoonde ranking. Daarmee hebben we aan de FEI-eis voor deelname aan de Olympische Spelen voldaan. Nu moeten we ons best gaan doen om nog aan de eisen van NOC*NSF te gaan voldoen. Die eis is om met een team bij de eerste zes landen te eindigen in een drie sterren wedstrijd. Als dat lukt kunnen we met een uit drie combinaties bestaande formatie naar de Olympische Spelen afreizen", aldus Lips. De balans wat de FEI ranking betreft wordt op 1 maart opgemaakt.

"Ik ben super tevreden over onze prestatie. We legden de basis met een goede dressuurrit. Eerlijk, voor mijn gevoel was het de beste prestatie die Rumour Has It en ik ooit hebben gereden. In de cross heb ik er voor gekozen om wel snel te rijden, maar ook om risico's te vermijden. Tijdens het lopen leek de cross licht, maar gedurende de wedstrijd bleken er toch een paar addertjes onder het gras te zitten. Daarom heb ik op één plaats het alternatief gekozen in plaats van de kortste weg. Dat kostte me iets tijd, maar dat liever dan een langsloper", aldus Blom, die in de afsluitende springproef foutloos wist te blijven en daardoor van een negende plek in de tussenstand opklom naar de vierde plek in de eindstand.
De overwinning ging naar de Belgische Karin Donckers met Lamicell Charizard, voor de Australiër Andrew Hoy met Rutherglen, terwijl de Italiaanse Vittoria Panizzon als derde eindigde met Borugh Pennys.


Aanmelden voor onze nieuwsbrief