Europees goud voor Theo Timmerman en Nederlands vierspanteam

Europees goud voor Theo Timmerman en Nederlands vierspanteam
Izsák (KNHS) – Theo Timmerman heeft goud gewonnen op het Europees Kampioenschap vierspannen in Hongarije. Ook het Nederlandse team dat naast Timmerman bestond uit IJsbrand Chardon en Koos de Ronde, bleef de concurrentie de baas en sleepte het teamgoud in de wacht. De Ronde verspeelde met één afgeworpen balletje in het vaardigheidsparcours helaas individueel zilver en eindigde net naast het podium.

De als vierde geplaatste Hongaar Zoltán Lázár en de op brons staande Zweed Tomas Eriksson legden het pittige maar faire vaardigheidsparcours foutloos binnen de toegestane tijd af waardoor Koos de Ronde zich geen fouten kon veroorloven om zijn individuele zilveren positie vast te houden. Helaas rolde er een balletje van de vierde kegelpoort waardoor De Ronde naar de vierde plaats zakte. 

Theo Timmerman stond na twee onderdelen op goud en moest foutloos rijden in de vaardigheid om zijn eerste individuele gouden medaille in zijn carrière zeker te stellen. De Nederlands kampioen kon zich goed afsluiten en legde het parcours vervolgens zelfverzekerd foutloos binnen de tijd af, waarop een enorme ontlading volgde onder het complete Nederlandse team. “Ik had een goed gevoel toen ik binnenreed. Ik had geen last van stress en zenuwen, dat kwam pas toen ik over de finish kwam!” vertelt Timmerman. “Ik heb het wel eens moeilijker gehad in de vaardigheid. Ik had vantevoren tegen IJsbrand gezegd dat ik 0 zou rijden en dat heb ik gedaan. Het is gewoon super om goud te winnen!”

Timmerman legde de basis voor zijn titel vrijdag in de dressuur en werd door drie van de vijf juryleden met de eerste plaats beloond en won dit eerste onderdeel van het EK: “Super!” vertelde een blije Timmerman toen hij de ring uitreed. “Op het voorterrein liep het iets lastig, maar in de ring herstelde het span zich en liet het zien over veel ervaring te beschikken. Ik moest er in vergelijking met Breda drie weken geleden meer aan werken, maar de paarden waren heel goed te rijden.”

Theo Timmerman reed zaterdag een veilige marathon en verloor kostbare seconden in de laatste hindernis toen een paard uitgleed in de gladde waterbak en ten val kwam. Gelukkig stond het weer snel op de benen en kon Timmerman zonder problemen zijn weg vervolgen: “Mijn paarden waren fanatiek genoeg en ik heb in de hindernissen zo snel mogelijk gereden zonder overdreven risico te nemen,” aldus Timmerman.

Voor IJsbrand Chardon eindigde de marathon in een deceptie. De regerend Europees Kampioen reed even verkeerd in hindernis vijf, waar hij tevens strafseconden opliep voor twee afgeworpen balletjes. In de zesde hindernis ging het helemaal fout toen Chardon de B-poort vergat. Hij herstelde dit op tijd, maar kreeg wel extra strafpunten aangerekend en zakte naar de 20ste plaats in het algemeen klassement.

Koos de Ronde had een langzame start in de eerste hindernis maar kwam daarna flink op stoom en zette snelle tijden neer met de vierde plaats als resultaat. Mark Weusthof verreed zich even in de vierde hindernis en tikte er in hindernis zes een balletje af, maar eindigde als tweede Nederlander op de zesde plaats in de marathon.  

Bondscoach Harry de Ruyter was na de marathon al een tevreden man . “Ik had de menners van tevoren meegegeven dat ze met hun hoofd moesten rijden en dat ze de wedstrijd normaal moesten uitrijden als er iets zou gebeuren en dat hebben ze prima gedaan. Koos was gewoon goed en heeft gemiddeld hele snelle tijden neergezet. Ook Theo reed niet te gek en bewees eens te meer dat de wedstrijd telt tot en met de laatste poort. De concurrentie in de landenwedstrijd is scherp en ik vind het knap dat de drie teamrijders elkaar zo in evenwicht kunnen houden. Ze zijn op een goede manier gefocust en ik weet wat ik aan ze heb. De drie zijn goed elkaar gewaagd, maar ze moeten wel hun kop er bij houden!”

Mark Weusthof werd 11de in het eindklassement, Hans Heus eindigde op de 15de plaats. Derde teamlid IJsbrand Chardon kwam met één afgeworpen balletje uit de ring en eindigde op de 20ste plaats in het eindklassement.

Uitslag EK Vierspannen, Izsák (Hongarije)
1. Theo Timmerman (Putten), 137,53
2. Tomas Eriksson (ZWE), 139,80
3. Zoltán Lazar (HON), 140,67
4. Koos de Ronde (Zwartewaal), 140,85
11. Mark Weusthof (Rossum), 161,36
15. Hans Heus (Eerbeek), 170,72
20. IJsbrand Chardon (Den Hoorn), 174,16

Uitslag EK Vierspannen landenklassement
1. Nederland (Timmerman, De Ronde, Chardon), 276,14
2. Duitsland (Brauchle, Von Stein, Harm), 287,66
3. Hongarije (Lazar, Dobrovitz, Dobrovitz jr), 289,87


Aanmelden voor onze nieuwsbrief