Elaine Pen Nederlands Kampioen Eventing

Elaine Pen Nederlands Kampioen Eventing
BOEKELO (KNHS) - De negende plaats van Rabo Talent van het Jaar Elaine Pen met Vira in de military van Boekelo moet als een topprestatie worden omschreven. Na de dressuur en de cross nam de jeugdige amazone nog de 21ste plaats in de tussenstand in, maar in tegenstelling tot velen die boven haar stonden maakte Pen geen fouten in de afsluitende springproef. Daardoor realiseerde zij niet alleen een top tien klassering, maar eiste zij ook de Nederlandse titel op.

Voor Andrew Heffernan, die na dressuur en cross tiende stond in de tussenstand en aan de leiding ging in het Nederlands kampioenschap, verliep het springparcours desastreus. Millthyme Corolla tikte maar liefst vier balken af, waardoor Heffernan in een vrije val terechtkwam en zichzelf in de eindstand op de 34ste plaats terugvond. En dat niet alleen, hij tuimelde ook van de eerste plek in het Nederlands kampioenschap naar de vierde plaats en moest accepteren dat Raf Kooremans met Cavalor Chase The Moon het zilver opeiste, voor Tim Lips met Keyflow.

Dankzij de vierde plaats in de landenwedstrijd in Boekelo, die meetelde in de FEI Nations Cup competitie, die dit jaar voor het eerst werd verreden, eindigde Nederland op de tweede plaats in de eindstand, achter Duitsland, maar voor landen als Frankrijk en Groot-Brittannië. 

In de landenwedstrijd bleef Duitsland aan de leiding voor Nieuw Zeeland en Frankrijk en eindigde Nederland op een uiterst verdienstelijke vierde plek. "Eén zwaluw maakt nog geen zomer, maar met een ruiter bij de beste tien en drie combinaties bij de beste 25% van het totale deelnemersveld en een vierde plaats in de landenwedstrijd zijn we bezig aansluiting te vinden met de top. Daarnaast zijn er heel veel top ruiters aan de start gekomen in deze wedstrijd en dat maakt voor mij het resultaat nog aansprekender. Dat we die aansluiting vinden blijkt ook uit de tweede plaats die we hebben weten te veroveren in de FEI Nations Cup eventing competitie, die dit jaar voor het eerst werd verreden", aldus bondscoach Martin Lips.  

Na dressuur en cross leek niets de Duitser Michael Jung, regerend Europees, wereld- en Olympisch kampioen, in de weg te staan om ook de wedstrijd in Boekelo op zijn naam te schrijven. Deze keer met de op dit niveau nog iets onervaren achtjarige Halunke. Jung kon zich tijdfouten en een afgeworpen paal permitteren om toch met de hoofdprijs naar te huis gaan. Halverwege het parcours tikte de zwarte ruin een paal uit de lepels en leek er nog niets aan de hand, tot ook de allerlaatste paal werd afgetikt en Jung terugzakte naar de tweede plaats. Zijn grootste concurrent de Nieuw Zeelander Andrew Nicholsson liet met Quimbo wel alle palen liggen en greep daardoor de zege met een voorsprong van exact 1.2 p. De Duitser Dirk Schrade, die na de cross met Edino nog derde stond, liep tegen drie afgeworpen palen aan en zakte naar een roemloze elfde plek in de eindrangschikking. De derde plaats in de eindstand werd overgenomen door de Fransman Nicolas Touzaint met Princesse Pilot.

Uitslag Nederland kampioenschap eventing senioren:

1) Elaine Pen (Voorschoten) - Vira - 51.60 (9e)
2) Raf Kooremans (Turnhout B.) - Cavalor Chase The Moon - 59.80 (21e)
3) Tim Lips (Made) - Keyflow - 63.20 (26e)
4) Andrew Heffernan (Nantwich, Cheshire UK) - Millthyme Corolla - 65.80 (34e)
5) Alice Naber-Lozeman (Biddinghuizen) - Coral Estate Mitok - 66.20 (38e) 

Uitslag FEI eventing Nations Cup:
1) Duitsland - 149.00
2) Nieuw Zeeland - 155.60
3) Frankrijk - 175.20
4) Nederland - 180.60 

Uitslag CCI3*:
1) Andrew Nicholson (Nw.Z) - Quimbo - 38.80
2) Michael Jung (Dui) - Halunke FBW - 40.00
3) Nicolas Touzaint (Fra) - Princess Pilot - 43.40
4) Ingrid Klimke (Dui) - Taasco - 43.60


Aanmelden voor onze nieuwsbrief