Drie Nederlandse teams in landenwedstrijden CHIO Aken

Drie Nederlandse teams in landenwedstrijden CHIO Aken
AKEN (KNHS) – De Nederlandse dressuur- en springruiters en de vierspanmenners IJsbrand Chardon, Koos de Ronde en Theo Timmerman nemen vanaf morgen deel aan het CHIO Aken. Voor de springequipe van Rob Ehrens, die bijna op volle Olympische sterkte aan de start komt, is het zaak om punten te halen in de FEI Furusiyya Nations Cup op donderdag. Aken wordt wel het mekka van de paardensport genoemd. De wereldtop is aanwezig, dus het belooft supersport.

In de Aachener Soers verwacht men 350.000 bezoekers, 375 hippische sporters uit dertig landen, die 557 paarden meenemen en strijden op een totale prijzenpot van 2.670.000 euro. Voor zowel de spring- als de dressuurruiters en de vierspanrijders is een vast onderdeel de landenwedstrijd.

Rob Ehrens heeft ook het CHIO van Aken geselecteerd als één van de vier wedstrijden waar hij punten wil verzamelen om zich te kwalificeren voor de finale van de Furusiyya FEI Nations Cup, die in Barcelona wordt verreden. Ehrens doet in Aken een beroep op Marc Houtzager, Gerco Schröder, Leon Thijssen en Maikel van der Vleuten. Alle vier nemen ze hun paarden mee waarmee ze ook op de Olympische Spelen waren, Sterrehof's Tamino, London, Tyson en VDL Groep Verdi. Ook Harrie Smolders gaat mee naar Aken en zal daar een beroep kunnen doen op Emerald of op Exquis Walnut de Muze. In de springwedstrijden is de concurrentie enorm, met 62 ruiters uit 17 landen met 215 paarden, waaronder ook de winnaar van de Grote Prijs van Rotterdam afgelopen zondag, Philipp Weishaupt met Monte Bellini.

Voor de dressuurruiters staat op woensdagavond en op donderdagochtend de Grand Prix op het programma, waarin het pilot project van de FEI, de landenwedstrijd dressuur wordt verreden. Na Vidauban en Rotterdam, waarin Nederland eerste en tweede werd, krijgt nu de jeugd de kans om zich te bewijzen. Wim Ernes heeft gekozen voor deze wedstrijd op CDIO 5* niveau voor het team bestaande Danielle Heijkoop met Kingsley Siro, Laurens van Liere met Ulyssa de la Haya en de derde ruiter voor Nederland is Diederik van Silfhout met Vorst D.Het Duitse dressuurteam in de landenwedstrijd bestaat uit Anabel Balkenhol, Helen Langehanenberg, Fabienne Lutkemeier en Isabell Werth. Onder de deelnemers ook Sanneke Rothenberger, wiens beide ouders in 1996 voor Nederland aan de start kwamen tijdens de Olympische Spelen van Atlanta en daar zilver met het team wonnen. Daarnaast won Sven Rothenberger met Weyden individueel brons. 

In de wedstrijd op CDI 4* niveau komen voor Nederland dezelfde drie ruiters aan de start, maar dan met Kingsley Badari, Tyara en Unlimited. De vierde ruiter voor Nederland in deze wedstrijd is Hans Peter Minderhoud met Glock's Romanov, mede omdat hij op dit niveau nog een score nodig heeft waarmee hij aan de FEI eisen voldoet om eventueel een beroep op dit paard te kunnen doen op het komende EK.

Voor Rabo Talententeamlid Diederik van Silfhout wordt het hard werken, in Aken want hij gaat ook van start met de goedgekeurde hengst Arlando in de dressuurwedstrijden voor ruiters onder de 25 jaar. Daarin gaan ook van start Rabo Talententeamlid Dinja van Liere met Hexagon's Roumanda en Danielle van Mierlo met BMC Ucento. 

Voor de vierspanrijders is Aken ook een uiterst belangrijke ontmoeting, waarvan het hoogtepunt op zaterdag valt met de marathon. Voor Nederland komen aan de start IJsbrand Chardon, voor wie Aken bijna een thuiswedstrijd is geworden, Koos de Ronde en Theo Timmerman maakt het Nederlandse vierspan supertrio compleet. Het zal een spannende strijd worden tussen de Nederlandse menners en mannen als de Australiër Boyd Exell, de Belg Felix Brasseur, de Duitser Christoph Sandmann, de Hongaren Jozsef Dobrovitz en Zoltan Lazar, de Zwitser Werner Ulrich, de Zweden Tomas Eriksson en Frederik Persson en de Amerikaan Chester Weber.


Aanmelden voor onze nieuwsbrief