Concrex Oncarlos ook onderweg naar Kentucky

Concrex Oncarlos ook onderweg naar Kentucky
LUIK (KNHS) - Vannacht is ook Concrex Oncarlos, het eventingpaard van Tim Lips , vertrokken vanaf het vliegveld Luik naar Cincinnati, om vandaar na een quarantaine periode van 42 uur per vrachtwagen te vertrekken naar het Kentucky Horsepark in de staat Lexington, waar komende zaterdag de zesde Wereld Ruiterspelen (World Equestrian Games - WEG) van start zullen gaan.

In de periode van 16 tot en met 12 oktober functioneert de grootste luchtbrug die ooit werd ingezet om paarden naar één evenement te vliegen.  Bijna alle Europese sportpaarden vertrekken vanaf het vliegveld Luik, terwijl ook een enkele vlucht vertrekt vanaf Schiphol. In totaal worden vanuit Europa 450 paarden overgevlogen, 19 paarden worden ingevlogen vanuit Australië en 35 paarden vliegen vanuit Zuid-Amerika naar Cincinnati. Tijdens de vliegreis worden de paarden begeleid door grooms en veterinairen, terwijl daarnaast dierenstewards meevliegen die ervaring hebben in het begeleiden van paarden tijdens vliegreizen. De retourvluchten komen tijdens de WEG al weer op gang. Zo zullen de dressuur-, reinig- en endurancepaarden meteen nadat zij klaar zijn met de wedstrijden huiswaarts keren.

De reeds in het Kentucky Horse Park gearriveerde combinaties zijn druk aan het trainen. "Gisteren en vandaag hebben we al kunnen trainen in de ringen voor het hoofdstadion", vertelde Imke Schellekens-Bartels (Hooge Mierde) gisteren. "Je hebt twee losrijringen waar je voor de proef moet beginnen, en twee die ze de '10-minuten ring' noemen. Dat is de ring waar je de laatste 10 minuten voordat je de proef ingaat in je eentje mag rijden. Gisteren hebben we in de losrijringen gereden en vandaag hebben Adelinde en ik in de 10-minuten ring gereden. Deze ringen zijn echt fijn en er rijden nog weinig mensen, aangezien je zo'n 10 minuten over de renbaan moet rijden om er te komen. En dat is nog niet zo veilig voor iedereen, omdat de endurancepaarden daar getraind worden en dus in groepjes regelmatig voorbij gegaloppeerd komen. Het is een prachtige omgeving. De renbaan is echt gigantisch groot en op hetzelfde terrein zijn ook de hindernissen voor de eventing en het vierspannen. Alles is dus relatief kort bij elkaar en we kunnen dus best wel veel zien van de andere sporten", aldus Schellekens. 

Het is in Kentucky erg warm. "Vandaag, zo'n 32 graden. Ze voorspellen dat het in het weekend gaat stormen en dat het daarna wat gaat afkoelen. Dat is zeker voor de paarden wel lekker, want als je nu midden op de dag zou moeten rijden, is dat echt te warm. Alle Nederlandse paarden lijken goed fit te zijn. We hebben nu echt al weer 'normaal' kunnen trainen en dat is een fijn gevoel! Hunter Douglas Sunrise eet goed en komt elke dag een klein beetje aan. Ik moet zeggen dat ze er nu eigenlijk alweer echt mooi uitziet", aldus Schellekens.  De WEG begint zaterdag met de teamwedstrijd reining, gevolgd door de openingsceremonie. Op zondag is de endurance en wederom de teamwedstrijd reining en op maandag begint het eerste onderdeel van de dressuur, de Grand Prix. 

Aanmelden voor onze nieuwsbrief