Chardon zegeviert in Wereldbekerwedstrijd Hannover

Chardon zegeviert in Wereldbekerwedstrijd Hannover
HANNOVER (KNHS) – IJsbrand Chardon (Den Hoorn) heeft de eerste Wereldbekerwedstrijd van dit seizoen in Hannover op zijn naam geschreven. Koos de Ronde (Zwartewaal) werd tweede, voor de Zweed Tomas Eriksson die in de winning round enorme pech had.

Eriksson was als tweede starter in de winning round op weg met een zeer snel gereden rit de druk op Chardon op te voeren toen het noodlot toesloeg. In de bocht voor de laatste kegelpoort gleed het linkervoorpaard uit en ging onderuit. Ook het rechtervoorpaard en het linkerachterpaard kwamen ten val en Eriksson moest noodgedwongen de strijd staken. Met behulp van zijn collega-vierspanrijders en zijn grooms werden de paarden van Eriksson weer op de been geholpen en verlieten zij zonder ernstige verwondingen de hoofdpiste van Hannover.

Voor laatste starter IJsbrand Chardon was het even omschakelen: “Mijn zoon Bram had het eerste deel van de rit van Eriksson gezien en vertelde me dat hij heel snel was. Ik was er helemaal op voorbereid om een snelle rit neer te zetten toen we hoorden van het incident van Eriksson. Ik wist dat ik een kleine 10 seconden voorsprong had op Koos en besloot op zijn tijd te gaan rijden. Snel, maar wel safe. Ik ben blij dat ik heb gewonnen, maar ik had liever gehad dat ik had gewonnen als Tomas nog in de strijd was geweest.”
Koos de Ronde maakte in Hannover gebruik van zijn outdoor paard Nietje omdat een van zijn vaste indoor achterpaarden is geblesseerd. De Ronde had veel geleerd van zijn eerste omloop op zaterdagavond waardoor hij vanmiddag zijn vierspan snel door het parcours kon sturen: “De eerste wedstrijd liep niet naar tevredenheid, vandaag ging het veel beter,” vertelt De Ronde “Ik hoop wel dat mijn indoorpaard weer hersteld is voor de volgende wedstrijd, want Nietje wil ik graag sparen voor het outdoor seizoen.”
Favoriet Boyd Exell uit Australië maakte een stuurfout in de tweede marathonhindernis en slaagde er niet in zich te kwalificeren voor de winning round. De Hongaar Jozsef Dobrovitz had een communicatiestoornis met zijn voorpaarden en verliet met 15 strafseconden de piste. Nieuwkomer in de Wereldbeker dit seizoen Rainer Duen uit Duitsland moest met zijn outdoor span genoegen nemen met de zesde plaats.


Uitslag CAI-W Hannover (Ger) 23 oktober 2011:
1. IJsbrand Chardon (NED) 237,73 (5)
2. Koos de Ronde (NED) 246,45 (10)
3. Tomas Eriksson (SWE) -
4. Boyd Exell (AUS) 120,63 (5)
5. Jozsef Dobrovitz (HUN) 137,16 (15)
6. Rainer Duen (GER) 137,16 (15)

Stand na 1 van de 7 wedstrijden:
1. IJsbrand Chardon (NED) 10
2. Koos de Ronde (NED) 7
3. Tomas Eriksson (SWE) 5
4. Jozsef Dobrovitz (HUN) 3
5. Rainer Duen (GER) 2

De volgende Wereldbekerwedstrijd vierspannen wordt gehouden in het Duitse Stuttgart op 19 en 20 november. Nederland is daar op volle sterkte vertegenwoordigd met het gouden trio van de afgelopen Wereld-en Europese kampioenschappen: IJsbrand Chardon, Koos de Ronde en Theo Timmerman (Putten).


Aanmelden voor onze nieuwsbrief