Chardon maakt wildcard waar

Chardon maakt wildcard waar
BORDEAUX (KNHS) – IJsbrand Chardon heeft in een bloedstollende strijd de FEI Wereldbekerwedstrijd voor vierspannen in Bordeaux gewonnen. Chardon had van de organisatie de wildcard gekregen en maakte dit dubbel en dwars waar.

De veelvoudig kampioen bleef de Zweed Tomas Eriksson voor die met de tweede plaats de volle 10 Wereldbekerpunten pakte en beslag legde op de laatste startplaats voor de finale. Theo Timmerman bleef weliswaar foutloos maar miste de nodige snelheid waardoor hij vijfde werd en daarmee niet aanmerking kwam voor de finaleplaats.

De zeven vierspanrijders gaven in het Palais des Expositions van de zuid Franse wijnstadeen fantastische show weg, aangemoedigd door het publiek en opzwepende muziek. De Zwitser Werner Ulrich slaagde er door twee afgeworpen balletjes in de winning round niet in om de druk op Eriksson en Chardon op te voeren. Eriksson zette een razendsnelle tijd neer van 98,02 seconden, maar tikte een balletje van de kegels. IJsbrand Chardon had zijn vierspan Lipizzaners zeer goed aan het lopen, maar kwam iets te hard door een bocht waardoor er eveneens een balletje rolde. De viervoudig Wereldkampioen zette vervolgens alles op alles en passeerde de finish ruim twee tellen sneller dan Eriksson. Chardon incasseerde hiermee zijn eerste Wereldbekeroverwinning met het Lipizzanerspan waarmee hij sinds november 2009 rijdt: “Op de eerste avond heb ik niet alles gegeven, maar bleef ik wel foutloos waardoor ik als een van de laatsten van start mocht op zaterdagavond. Ik ben er helemaal voor gegaan en het werd een top ronde, het span liep super. Ik kon alles met de paarden doen, ze waren supersnel en perfect te sturen, de afstemming was ideaal. Door de eerste omloop te winnen zette ik de druk op Eriksson, die altijd een gevaarlijke tegenstander is. Hij reed ongelofelijk hard dus ik wist wat me te doen stond en ik ben super blij dat ik nu ook op Wereldbekerniveau heb laten zien dat dit span een ‘winning team’ is.”

Zowel IJsbrand Chardon als Koos de Ronde hadden zich al geplaatst voor de finale, die eind april tegelijkertijd met de Wereldbekerfinales dressuur en springen wordt gehouden in het Duitse Leipzig. Om nog kans te maken op de laatste startplaats voor de finale moest Theo Timmerman in Bordeaux hoog scoren, maar dat lukte niet. De gouden teammedaillewinnaar van Kentucky bleef er echter laconiek onder: “Ten opzichte van de eerste avond liep mijn span een stuk beter, alleen in de linkerwendingen waren ze iets te sterk waardoor ik het tempo niet hoger kon opvoeren. Ik was al begonnen om mijn paarden voor te bereiden op het buitenseizoen, dat begin april van start gaat en ik ga me daar de komende periode verder op concentreren,” aldus Timmerman.

 Stand na 7 van de 7 wedstrijden/geplaatst voor de Finale in Leipzig (29 april-1 mei):

1   Boyd Exell   AUS 27
2   Koos de Ronde   NED 25
3   Jozsef Dobrovitz   HUN 24
4   Werner Ulrich   SUI 22
5   IJsbrand Chardon   NED 21
6   Tomas Eriksson   SWE 17


Niet geplaatst voor de Finale:

7   Zoltan Lazar   HUN  9
    Daniel Würgler    SUI  9
    Fredrik Persson   SWE  9
    Theo Timmerman   NED  9

 


Aanmelden voor onze nieuwsbrief