Chardon fenomenaal in Leipzig

Chardon fenomenaal in Leipzig
LEIPZIG (KNHS) – IJsbrand Chardon heeft met een fenomenale rit de Wereldbekerwedstrijd voor vierspannen in het Duitse Leipzig op zijn naam geschreven. Chardon startte met een wild card en bleef de Zweed Tomas Eriksson en de Duitser Christoph Sandmann ver voor. Theo Timmerman kwam een seconde tekort en eindigde als vijfde, waardoor hij net naast een finaleplaats greep.

De beste zes menners van de stand na Leipzig krijgen een startbewijs voor de finale in Bordeaux, Frankrijk, op 3 en 4 februari. Zowel titelverdediger Boyd Exell als IJsbrand Chardon en Koos de Ronde waren al zeker van een startplaats. Voor Theo Timmerman was zijn resultaat in Leipzig van doorslaggevend belang. Timmerman reed een vlotte en veilige rit, maar tikte in de staart van het parcours een bal van de kegels. De Hongaar Zoltan Lazar eindigde nipt voor Timmerman en verdiende daarmee een startbewijs voor de finale. De Zweed Tomas Eriksson kreeg met zijn tweede plaats het volle aantal punten waardoor hij opklom naar de vierde plaats in de eindstand en eveneens zijn reis naar Bordeaux kan plannen.


Hannover-winnaar IJsbrand Chardon was na de Wereldbekerwedstrijd in Mechelen eind december niet tevreden over zijn Lipizzanerspan en besloot de training van de indoor paarden op te voeren: “We hebben tussen Mechelen en Leipzig vaker getraind dan normaal en dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Ik kon het span heel goed sturen en de paarden waren zeer wendbaar. Ik had in Leipzig niets te verliezen en heb de wedstrijd gebruikt als testwedstrijd. Ik heb een aantal korte wendingen gereden en dat pakte heel goed uit.” Chardon had na de eerste omloop drie seconden achterstand op Eriksson. De viervoudig Wereldkampioen had niets te verliezen en gaf alles wat hij had. Dit resulteerde in een magnifieke ronde waar Eriksson die na hem startte, niet aan kon tippen. Voor Chardon is het de derde keer dat hij de Wereldbekerwedstrijd in Leipzig wint. Eerder won hij in 2007 en 2009.


Voor Theo Timmerman was de wedstrijd in Leipzig de laatste kans om zich te kwalificeren voor de finale. Timmerman moest het in de Leipziger Messe doen zonder zijn vaste achterpaard Boris, die met een lichte blessure thuis staat: “Ik heb Boris vervangen door de merrie Rodina. Zij heeft sinds het WK in Beesd in 2008 niet meer achterop in mijn span gelopen. Ze heeft het prima gedaan, maar ik miste Boris natuurlijk wel. In overleg met Chardon besloot ik om niet voor de winst te gaan, maar een strakke, goede rit neer te zetten en daarmee de druk bij de rest te leggen.” Dit lukte bijna, want het verschil met Lazar, die er evenals Timmerman een balletje aftikte, bedroeg slechts 0,74 seconden. Lazar eindigde echter net voor Timmerman waardoor de Hongaar het laatste startbewijs voor de finale opeiste.


Stand na 7 van de 7 wedstrijden/top 6 menners gekwalificeerd voor de Finale:
1 Boyd EXELL AUS 30
2 IJsbrand CHARDON NED 24
3 Koos DE RONDE NED 24
4 Tomas ERIKSSON SWE 22
5 Jozsef DOBROVITZ HUN 15
6 Zoltan LÁZÁR HUN 15
7 Theo TIMMERMAN NED 12
8 Rainer DUEN GER 8
9 Georg VON STEIN GER 8
10 Werner ULRICH SUI 6


De Wereldbekerfinale vierspannen wordt gehouden in Bordeaux, Frankrijk, op 3 en 4 februari 2012.


Aanmelden voor onze nieuwsbrief