Chardon aan de leiding in Wereldbekerklassement

Chardon aan de leiding in Wereldbekerklassement
STOCKHOLM (KNHS) – IJsbrand Chardon is afgelopen weekend derde geworden in de Wereldbekerwedstrijd voor vierspannen in de Zweedse hoofdstad Stockholm. Drievoudig Wereldbekerkampioen Boyd Exell uit Australië was te sterk voor zowel Chardon als de Zweed Tomas Eriksson die tweede werd. Chardon gaat mede dankzij zijn overwinning in Hannover na drie wedstrijden aan de leiding in de Wereldbekerranglijst.

Chardon had in de eerste omloop zijn handen vol aan zijn vierspan Lipizzanerschimmels. Met een afgeworpen balletje wist Chardon zich ternauwernood te kwalificeren voor de winning round, waarin hij het op moest nemen tegen Exell en Eriksson. Ondanks de zware bodem liet Chardon’s vierspan in de tweede omloop een sterke verbetering zien en probeerde de viervoudig Wereldkampioen er alles aan te doen om de druk op zijn concurrenten op te voeren. In de tweede marathonhindernis had Chardon echter een korte miscommunicatie met zijn voorpaarden wat hem een aantal seconden kostte. Toen de 23-voudig Nederlands kampioen er met hoge snelheid vervolgens twee balletjes aftikte, moest hij genoegen nemen met de derde plaats: “In de eerste ronde ontbrak het mijn span aan snelheid,” geeft Chardon toe. “In de tweede ronde liep het span veel beter. Ik had op zowel de eerste dag als vandaag in de eerste ronde de linker bal van een doorgang afgereden. Dit wilde ik koste wat kost voorkomen in de tweede ronde, maar toen viel de rechter bal. Puur pech.”
Ook Eriksson deed een poging de druk op Exell op te voeren, maar liet eveneens tien strafseconden noteren en eindigde op de tweede plaats.

Regerend Wereldbekerkampioen Boyd Exell na twee ‘oefenwedstrijden’ in Hannover en Stuttgart waar hij de wild card had, in Stockholm voor het eerst voor Wereldbekerpunten. De Australiër reed een vlekkeloze eerste omloop en kon dankzij de fouten van zijn concurrenten relaxed de winning round in. Exell nam geen enkel risico en maakte de klus professioneel en kundig af en wist als enige menner twee foutloze omlopen neer te zetten.
 
Stand na 3 van de 7 wedstrijden:

1 IJsbrand CHARDON NED 24
2 Koos DE RONDE NED 17
3 Boyd EXELL AUS 10
4 Jozsef DOBROVITZ HUN 8
5 Tomas ERIKSSON SWE 5
5 Zoltan Lázár HUN 5
5 Rainer DUEN GER 5
8 Georg VON STEIN GER 3
9 Theo TIMMERMANNED 2
9 Werner ULRICH SUI 2

 De volgende Wereldbekerwedstrijd vierspannen wordt gehouden in het Boedapest, Hongarije op 3 en 4 december. Koos de Ronde komt er als enige Nederlander aan de start.


Aanmelden voor onze nieuwsbrief