Aansprekende paarden in seizoenstart van KNHS-Subli Cup

Aansprekende paarden in seizoenstart van KNHS-Subli Cup
UDEN (KNHS) - Op de terreinen van Manege Olympia in Uden werd de eerste wedstrijd van dit seizoen verreden in het kader van de KNHS-Subli Cup Jonge Dressuurpaarden. Deze wedstrijd kent drie leeftijdsklassen. Bij de vierjarigen ging de zege naar For Treasure (v. Vivaldi) van Yvonne Copal. Bij de vijfjarigen was de zege weggelegd voor de indrukwekkende Donna Lisa (v. Dancier) met Dominique Fillion, terwijl bij de zesjarigen de overwinning werd opgeëist door Dion Johnson Dvb (v. Johnson) met Lisanne der Nederlanden.

Bij de vierjarigen verschenen zes paarden in de ring. "For Treasure is een fijn bewegend  paard met een aansprekende draf en galop. Voor een vierjarige staat dit jonge paard correct aan de hulpen en is gehoorzaam. Voor mij een paard met veel potentie", vertelde jurylid Jan Peeters. In zijn ogen beschikt het als tweede eindigende paard Ferdinand van Femke Beljon over een hele fijne los gelaten stap, maar moet Ferdinand, die eveneens afstamt van Vivaldi, zich in draf en galop nog iets meer ontwikkelen. "Wel werd dit paard zeer correct voorgesteld". Over de als derde eindigende combinatie Theo Hanzon met Fallatijn, die ook een jonge Vivaldi is, maakte Peeters een kritische opmerking. "Fallatijn is een heel fijn paard, maar werd te professioneel voorgesteld. Dit paard zou meer over de rug moeten lopen, waardoor de kwaliteiten van dit paard nog beter tot zijn recht zouden komen", aldus Peeters.

Ook de vijfjarigen werden beoordeeld door Jan Peeters. "De merrie Donna Lisa werd voorgesteld door Dominique Filion volgens het protocol dat bij deze wedstrijden hoort en waaraan wij ons als juryleden dienen te houden. Een heel mooie, echt losgelaten stap. Een draf en galop met veel takt. Een zeer aansprekend paard, dat een fractie meer gesloten zou mogen lopen". TOP's Eddieni (v. Johnson) van Theo Hanzon eindigde als tweede en Jan Peeters vertelde: "Een goede stap, die iets losser vanuit de schouder zou mogen komen. De draf en galop zijn uitstekend. Een paard met veel souplesse. Voor het mooie beeld zou het paard iets minder hoog ingesteld mogen zijn, want daardoor oogt het iets kort in de hals". Kyra Klinkers eindigde met  Equirelle W (v. Florett As) als derde. "In mijn  ogen een heel fijn paard, maar het zou iets meer souplesse mogen tonen. De amazone zou er nog iets meer aan moeten werken om een combinatie met haar paard te vormen", zei Peeters.

Bij de zesjarigen fungeerde Willemien Blanken als voorzitter van de jury. "Ik vond dat Lisanne der Nederlanden haar paard Dion Johnson Dvb erg mooi bergop voorstelde. Het is een heel goed paard, maar de stap mag iets ruimer en zou in de hals iets meer lengte mogen tonen. Gedurende de gehele proef was het paard iets onrustig in de mond, maar toch hebben we aan dit paard een negen gegeven voor zijn geschiktheid als dressuurpaard". De als tweede eindigende Darkhill (v. Uphill) van Lilian Merx toont in alle drie de basisgangen veel souplesse en lichtvoetigheid. "De overgangen zouden iets beter gemarkeerd mogen worden. De galop en met name de contragalop wordt mooi doorgesprongen. We hadden in de appuyementen graag iets meer lengtebuiging gezien", aldus de voorzitter van de jury. De door Dominique Filion in deze categorie voorgestelde Do Rava (v. Negro) werd door mevrouw Blanken omschreven als 'de Happy Atlete'. "Dominique stelde dit paard heel sympathiek voor. Toch zou ik in alle onderdelen van de proef graag net iets meer gedragenheid hebben willen zien".

Het KNHS-Subli Kampioenschap Jonge Dressuurpaarden heeft als belangrijkste doel een juiste ontwikkeling van jonge dressuurpaarden na te streven. Het kampioenschap bestaat uit een aantal wedstrijden die in competitieverband worden verreden en wordt afgesloten met een finale. Speciale dressuurproeven voor jonge paarden zorgen voor een verantwoorde opbouw. De beste vijf paarden in de finale van de vier- en vijfjarigen plaatsen zich ook voor het selectietraject voor het WK Jonge Dressuurpaarden in Verden.

Uitslag KNHS-Subli Cup Uden:

4-jarigen:

1) Yvonne Copal (Biest-Houtakker) - For Treasure (v. Vivaldi) - 78.200%

2) Femke Beljon (Raalte) - Ferdinand (v. Vivaldi) - 73.800%

3) Theo Hanzon (Nuland) - Fallatijn (v. Vivaldi) - 72.000%

 

5-jarigen:

1) Dominique Filion (Roosendaal) - Donna Lisa (v. Dancier) - 80.400%

2) Theo Hanzon (Nuland) - TOP's Eddinie (v. Johnson) - 79.000%

3) Kyra Klinkers (Echt) - Equirelle W (v. Florett As) - 74.600%

 

6-jarigen:

1) Lisanne der Nederlanden (Eerbeek) - Dion Johnson Dvb (v. Johnson) - 80.400%

2) Lilian Merx (Oisterwijk) - Darkhill (v. Uphill) - 77.400%

3) Dominique Filion (Roosendaal) - Do Rava (v. Negro) - 76.800%

 


Aanmelden voor onze nieuwsbrief