Twee belangrijke jaren voor meest succesvolle menfamilie

Twee belangrijke jaren voor meest succesvolle menfamilie

De beide wereldkampioenschappen die in Breda in 2015 en 2016 staan, zijn bepalend  voor vader en zoon Chardon  in hun sportagenda van deze komende jaren. Beiden hebben immers de ambitie om een wereldtitel te behalen. 

Bram Chardon heeft zijn trainingen en wedstrijdplanning voor 2015 volledig in het teken staan van het FEI Wereldkampioenschap Ponymennen tijdens Outdoor Brabant. Zijn vierspan witte welsh pony’s moet met die voorbereiding van 2 t/m 6 september in topvorm zijn om zijn wereldtitels van 2011 en 2013 te prolongeren. “Je kan altijd pech of geluk hebben, maar je moet proberen om het geluk af te dwingen en alle onzekerheden proberen uit te schakelen,” zegt de 22 jarige menner. “In je voorbereiding op een WK moet je tevoren overal rekening mee houden en in je training en wedstrijdschema moet je overal aan denken. Zo heb ik juist in Windsor een zware proef gereden om te zien hoe de conditie van m’n span is, hoe ze omgaan met de ambiance van een grote wedstrijd en om te ervaren hoe de internationale juryleden over ons oordelen. Met die ervaring ga ik de komende maanden m’n training optimaliseren. In juli heb ik nog zo’n meetmoment in Minden (Dld). Nogmaals, een wereldtitel kan en mag niet afhangen van de fouten van een ander, ik wil er zelf alles aan doen.”

Deze gedetailleerde aanpak heeft Bram Chardon niet van een vreemde. Ook vader IJsbrand Chardon heeft  voor 2015 en 2016 goed nagedacht over zijn training- en wedstrijdplanning met het Wereldkampioenschap Vierspannen in Breda in 2016 als stip op de horizon. Chardon Sr. heeft met 25 nationale titels, een Europese titel, 4 individuele en 9 team wereldtitels natuurlijk veel meer ervaring. Maar ook hij gelooft in een grondige en goed afgestemde voorbereiding. In 2015 gaat IJsbrand Chardon zeker proberen om in Aken in augustus nog een Europese titel te halen. Maar zowel zijn sponsor de heer Vink van Blackhorses als IJsbrand Chardon zijn er op gebrand om tijdens het WK in 2016 pieken. “Een kampioenschap in eigen land gaat zeker veel publiek trekken. Wij willen daar graag presteren,” aldus de internationale vierspanrijder. “Gelukkig staan we daar beiden volledig achter en hebben we onze strategie dus helemaal rondom Breda 2016 bepaald.”

Of we in 2016 vader en zoon tegen elkaar zullen zien gaan strijden is nog niet bekend. Bram Chardon gaat na 2015 de overstap naar de paarden maken en heeft een span in opleiding. De paarden zijn echter nog jong. Of het vierspan van Chardon jr. al ver genoeg is om bij de 6 beste vierspanrijders van Nederland te horen en zo een WK startplaats te verdienen is nog een vraag. Als het zou gebeuren is dat in ieder geval een historisch moment voor de mensport in Nederland. 


Aanmelden voor onze nieuwsbrief