26e nationale titel voor IJsbrand Chardon

26e nationale titel voor IJsbrand Chardon

BEEKBERGEN (KNHS) - En dat was nummer 26! Vierspanrijder IJsbrand Chardon heeft tijdens het NK Vierspannen zijn 26e nationale titel binnengesleept. De rest van het erepodium op het Riant Equestrian Centre in Beekbergen werd bezet door de familie De Ronde. De broers Koos en Peter, beide afkomstig uit Zwartewaal, gingen respectievelijk met het zilver en brons naar huis. Lukt het in de wedstrijd maar niet om Chardon te verslaan, op het erepodium namen de broers echter revanche, door de 26-voudig kampioen op te tillen en een “NK-doop” in de waterbak te geven.

Leek het zaterdag na de marathon nog dat Chardon op rozen zat met een riante voorsprong, in de vaardigheid maakte de menner uit het Zuid-Hollandse Den Hoorn het toch nog even spannend toen hij bij het derde poortje een volte moest rijden. Iets wat hem niet alleen vijf strafpunten kostte, maar ook nog eens zo’n 12 seconden aan tijd. Ook op hindernis acht had hij een balletje. Chardon: “Mijn paarden schoten ineens naar rechts, waardoor weet ik niet precies. Wat ik wel wist was dat ik alle zeilen bij moest zetten om binnen de tijd te blijven en mijn nationale titel veilig te stellen. Ik ga natuurlijk niet mijn kampioenschap weggeven.”  Ondanks dat het de 26e keer is, is het voor Chardon geen normaliteit om de titel te winnen! “Koos de Ronde en Theo Timmerman behoren beide bij de top vijf van de wereld en als je daarvan wint, blijft dat een prestatie om trots op te zijn”.

Koos de Ronde was tevreden over het NK: “Ik had vandaag een te grote achterstand om nog voor de titel te kunnen gaan. Tweede was het hoogst haalbare. Op hindernis drie had ik ook nog een stuurfoutje, waardoor ik een balletje raakte. In het internationale deelnemersveld ben ik als vierde geëindigd, daar ben ik blij mee. Met een Australiër ertussen betekent dit dat een podiumplek op het EK in zicht is”. Voor Chardon ligt nu ook de focus op het EK in Aken, dat over vier weken al plaats vindt. Ik heb net voor het NK moeten wisselen in mijn span omdat routinier Darco een kleine blessure had. Ik heb hier echter in Beekbergen laten zien dat de samenstelling die ik nu heb in bloedvorm is.. Hier ga ik niet meer in wisselen.”

Voor Peter de Ronde, die in het dagelijks leven als hoefsmid werkzaam is, was de bronzen plaats onverwacht. Medaillekandidaat Theo Timmerman trok zich zondag terug voor de vaardigheid, nadat hij zaterdag pech had gehad in de marathon door een uitglijdend paard. De Ronde: “Ik had van te voren gedacht dat het brons naar Theo Timmerman zou gaan, maar die was niet in de vorm zoals hij kan zijn. Bovendien maakte ik zelf ook nog eens een fout in de dressuur de eerste dag, waardoor ik vijf extra strafpunten kreeg.” Peter De Ronde moest daarom echt strijden voor het brons en kon niet op safe rijden, want zijn voorsprong op Edwin Spek was na de marathon nog geen punt. De Ronde reed zo goed dat hij als beste Nederlander eindigde in de vaardigheid met slechts 1,61 strafpunt en hiermee de bronzen medaille in de wacht sleepte.

In de internationale strijd moest Chardon de eer laten gaan naar de heersend wereldkampioen Boyd Exell, een Australiër met een Nederlands tintje, omdat hij sinds eind van dit jaar is neergestreken in het Brabantse Valkenswaard.

Uitslagen:

Nederland Kampioenschap Vierspannen
1. IJsbrand Chardon (Den Hoorn) 141,78
2. Koos de Ronde(Zwartewaal) 143,73
3. Peter de Ronde (Zwartewaal) 171,57
4. Edwin Spek (Putten) 181,58
5. Edwin van der Graaf (Honselersdijk) 188,42
Theo Timmerman – retired

CAI Beekbergen, vierspannen (internationaal):
1. Boyd Exell (AUS) 136,76
2. IJsbrand Chardon (NED) 141,78
3. Michael Brauchle (GER) 145,31
4. Koos de Ronde (NED) 147,73
5. Chester Weber (USA) 147,83


Aanmelden voor onze nieuwsbrief